Akkorát húzott Orbán Viktor kedvenc lapja, hogy ha ettől nem lesz jobb a magyar foci, akkor semmitől sem

futball
2017 február 18., 09:06
comments 148

Óriási bejelentést tett a Nemzeti Sport, amit pár hete Orbán Viktor kedvenc háziújságírója, Szöllősi György vezet. 

Azt közölték, hogy jobb lett a magyar foci.

„Most végre eljutottunk odáig, hogy látható, a magyar pályákon is egyre nagyobb a törekvés a minőségi futballra, hogy a hazai labdarúgók teljesítménye versenyképessé válhat, azok a légiósok, akik az NB I-ben szerepelhetnek, megküzdenek azért, hogy a kezdő tizenegyben lehetőleg a legjobbak legyenek.”

De annyira jó lett, hogy újra úgy értékelik majd a játékosokat, mint a régi szép időkben.

Itt érdemes egy kis kitérőt tenni, mert nem mindenkinek vasalja ropogósra a reggeli Sportot a felesége, ahogyan azt Lévai Anikó időnként saját bevallása szerint megteszi. 

A Nemzeti Sport 1968-ban vezetette be a meccsekről szóló beszámolókban, hogy 1-től 10-ig értékeli a pályán lévő játékosokat. Semmi tudományos módszer, az egyetlen tudósító döntött erről. 

Aztán jött a hollandoktól elszenvedett 1-8-as vereség 2013. október 11-én, amin annyira felhúzta magát a Nemzeti Sport akkori főszerkesztője, Buzgó József és a szerkesztőség, hogy hozzányúltak az addigi, elég könnyű kézzel magas osztályzatot adó értékeléshez. Arra hivatkoztak, hogy az Európában rendre kínosan felsülő klubcsapatok és a válogatott gyalázatos teljesítménye miatt nem hitegetik többet az olvasókat azzal, hogy valódi teljesítményeket láthattak volna a magyar pályákon, ha kimentek volna meccset nézni. Ezért a korábbi 7-8-as értékelések helyett 4-5-ösök jöttek, az érzékenyebb lelkű focisták legnagyobb bánatára. 

A Nemzeti Sport mostani bejelentésében is úgy értékelte a 2013-as kiakadást, hogy „az a döntés született, hogy a gólkülönbség és a mutatott produkciók alapján (hiszen nemcsak a válogatott, hanem néhány kivételtől eltekintve a nemzetközi kupaporondon szereplő csapataink is rendre elvéreztek már az előselejtezőben) az akkori valós futballtudáshoz igazítja az osztályzatokat". 

De ugyanebben a cikkben jelentik be, hogy ennek vége, újra jöhetnek a jobb osztályzatok. 

„Három és fél év alatt labdarúgásunk a mélypontról az európai rivaldáig jutott a válogatottnak hála, míg a jó, izgalmas bajnokságnak, az egyre jobb egyéni teljesítményeknek köszönhetően él a remény, hogy a klubfutball is visszatér arra a régi útjára, amelyet a klasszikus Nemzeti Sport osztályzatok is kiköveztek.”

A Buzgó Józsefet a közelmúltban váltó Szöllősi György főszerkesztő még egy jegyzetet is írt (teljesen feleslegesen odaszúrva a focistáknál sokkal kisebb pénzből sokkal nagyobb teljesítményre képes hokisoknak), amiben jelzi, hogy ő eleve nem értett egyet a korábbi szigorúbb megítéléssel: 

„Nos, én azokkal a játékosokkal és szakemberekkel értek egyet, akik szerint az efféle általánosítás igazságtalan (miként kellene akkor mondjuk jégkorongban vagy kosárlabdában értékelni, ha csak a világelit a viszonyítási mérce?), ráadásul a magyar válogatott, amely Hollandiában leszerepelt, azóta többszörösen is visszaszerezte a becsületét, kiköszörülte a csorbát: kijutott az Európa-bajnokságra, ott csoportelső lett, miközben több száz újságíró kétszer is az év csapatának választotta az összes sportág összes hazai csapata közül.”

Csak egy példa, hogyan sikerül átalakítani a valóságot. Ősszel az a játékos kaphatott 6-ost a Nemzeti Sportban, aki ezt tette le a pályára: 

„A magyar futball szintjén már kiemelkedő teljesítmény, több szerzett góllal, gólpasszal.”

De mostantól messze nem kell ennyi. Elég lesz a hatos osztályzathoz 

„az átlagost valamivel meghaladó jó teljesítmény, különlegességek nélkül.” 

Ennek amúgy természetesen az égvilágon semmi jelentősége nincs. Legfeljebb annyi, hogy Orbán Viktor és persze a Nemzeti Sport többi olvasója a ma kezdődő tavaszi szezon meccseiről szóló tudósításokban a 4-5-ös osztályzatok helyet már újra 7-8-as osztályzatokat láthat majd a kedvenc lapjában. És ha nem volt ott, talán el is hiszi, hogy ami a magyar pályákon folyik, az már teljesítmény. 

Sajnos a Vasas-Haladás meccsről nem lesz tudósítás, mert a felújított újpesti stadion gyepe használhatatlan, Balmazújvárosban szintén, ahol ugyan fűthető a gyep, de az önkormányzat nem tudja kifizetni a gyepfűtést, mert drága, ezért jégpáncél van a pályán.

Már csak a nézőszámokkal kellene kezdeni valamit, mert azok is szerepelnek a tudósításokban. Vagy ne legyenek, vagy esetleg át lehetne térni egy másik értékelésre ott is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.