Nem volt semmiféle titok, vagy forradalmi ötlet, mégis áttört a közöny fala

politika
2017 február 18., 06:26

Mielőtt péntek este a VIII. kerületi Bujdosó kertben elkezdődött volna a Momentum kampányzáró bulija, az egyik szervező bejelentette, hogy  a mozgalom házi zenekara valószínűleg szar lesz, de most el kell nekik nézni, hiszen az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem tudtak próbálni az aláírásgyűjtés miatt.

De ez majdnem mindegy is volt, mert a megjelent aktivistákat inkább az érdekelte, hogy egy hónap alatt 266 515 aláírást tudtak összegyűjteni az olimpiaellenes népszavazáshoz, és most a kampány után ki tudják ereszteni a gőzt. 

Szerintük is vissza fogják vonni

Bár péntek kora délután, az aláírások leadásánál Fekete-Győr András, a Momentum elnöke még arról beszélt, hogy gyávaság és árulás lenne Orbán és Tarlós részéről, ha ellehetetlenítenék a népszavazást, a Fidesz felől érkezett reakciók alapján most mégis azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a főváros visszvonja az olimpiai pályázatot. 

Ez azért is nagyon esélyes, mert Tarlós István már péntek délelőtt kijelentette, hogy ha összegyűlnek az aláírások, akkor el kell gondolkodni az olimpiai pályázat visszavonásán. Este pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktorral is egyeztetett arról, „mik a további (...) etikai és praktikus alapon is kívánatos lépések olimpia ügyben, mert most érdekes helyzetben vagyunk”. A főpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy visszamondja Budapest 2024-es pályázatát, mert 266 ezer leadott aláírás neki is ellég sokat mond.

De a túl gyorsan jött siker tehet be nekik a legjobban

Az épp felfutóban lévő Momentumnak pedig pont a túl könnyű győzelem okozhatja a legnagyobb fejfájást. Ha a Fidesz a következő napokban tényleg megpróbálja a lehető legrövidebbre zárni az olimpiai témát, és még a népszavazás előtt elengedi a pályázatot, akkor a Momentum sem tud tovább beszélni a most elért sikeréről. 

Valami új ügyet kell találniuk. Ha ez nem sikerül, könnyen elsikkadhat az a sok raklapnyi várakozás, amit a negyedmillió aláírás összegyűjtésével sikerült felkelteniük.

A zsiráfnak öltözött aktivista elbukhatott valami fogadást, amikor kiderült az aláírások száma. Hogy mi lenne a következő lépés, azzal kapcsolatban egyelőre ők is csak homályosan fogalmaznak. Az egyik elnökségi tag a győzelmi bulin erről azt mondta, hogy a kampány után itt az ideje, hogy egy kicsit magukkal is foglalkozzanak. Tovább szeretnék fejleszteni a szervezetüket, és abban a 45 napban, amíg az FVI az aláírásokat számolgatja, el akarnak jutni az összes megyeszékhelyre, hogy olyan helyi ügyeket találjanak, amiket az olimpiához hasonlóan fel tudnak karolni. Leginkább ettől várják azt is, hogy a választásokra megizmosodik a párt országos szervezete.

Nincs semmiféle titok vagy forradalmi ötlet

A 266 515 aláírás pedig jó hívószó lehet azoknak, akiknek bejön, amit Momentum képvisel. Fekete-Győr András a buli előtt azt mondta, 

„már azzal is történelmet írtunk volna, ha elérjük a 138 ezret, de így, hogy majdnem a 300 ezret is súroltuk, az nagyon kemény”. 

Az aktivistákat azzal biztatta, hogy továbbra is szükség lesz rájuk, és fontos, hogy a ne essen szét az a közösség, ami most létrejött. Ezért márciustól bővíteni szeretnék a Momentum tagságát. A következő lépésük pedig az országjárás lesz.

Az utána felszólaló Cseh Katka, Momentum területi koordinátora is a kampányban dolgozó embereket igyekezett felrázni. A Momentum sikeréről elmondta, hogy emögött semmiféle titok vagy forradalmi ötlet sincs, egyszerűen arról van szó, hogy a Parlamentben ülő pártokkal ellentétben nekik sikerült kiépíteniük egy olyan erős aktivista bázist, amivel ekkora eredményre is képesek voltak. 

Szerinte a Momentumnak most sikerült az, ami az elmúlt hét év alatt egyetlen ellenzéki pártnak sem jött össze: áttörték a közöny falát.

Megemlítette azt is, hogy az utóbbi napokban több aktivistájuk és LMP-s segítőjük is megtapasztalhatta, „milyen az, amikor a kormányzati propagandagépezet gyűlölethadjáratot indít, és ebből kifolyólag sokszor akár tettlegességig fajuló konfliktusok alakulnak”. A kampány alatt többször előfordult, hogy ráborították az aktivistákra a gyűjtőpultot, az LMP egyik emberét borosüveggel vágták fejbe a Móriczon

Miközben azt sem tudni, hogy lesz-e egyáltalán népszavazás, a Momentum pénteken győzelemként ünnepelte, hogy egy hónappal a zászlóbontás után sikerült lépéskényszerbe hozniuk a kormányt. De ahhoz, hogy tényleg tovább tudjanak jutni, mint az elmúlt években felbukkant ellenzéki csoportok, még ki kell találniuk, mivel maradnak érdekesek az olimpia megállítása után.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.