A HVG szerint Tiborcz István valamelyik csápja viheti a Rác fürdőt

POLITIKA
2017 február 20., 15:33
comments 94

A hvg.hu úgy tudja, hogy a budapesti önkormányzat nem fog nyílt pályázatot kiírni a Rác fürdő értékesítésére, hanem hagyja, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) találjon rá vevőt. A lap úgy tudja, hogy az MFB vevője a lassan két éve a kastélybizniszben is utazó Tiborcz István környezetéből kerülhet ki.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja az erről szóló előterjesztést, mi máson, mint

zárt ülésen.

A Rác fürdőt és a hozzá tartozó hotelt évekkel ezelőtt felújították, de az ingatlan elszámolási viták miatt 2010 óta üresen áll. A felújításhoz az MFB 7,6 milliárd forintos kölcsönt adott, de később felmondta a szerződést. A budapesti önkormányzat ezért megvásárolta az MFB követelését diszkontáron, hogy ne ússzon el a fürdőre adott állami támogatás. A fürdővel kapcsolatos huzavona odáig fajult, hogy főváros hétmilliárdot követelt a beruházótól, az meg 2,5 milliárdot követelt az önkormányzattól.

A Fővárosi Közgyűlés által szerdán tárgyalandó előterjesztés lényege az, hogy a főváros kap 2,2 milliárd forintot plusz 890 millió forint kamatot, azaz az eredeti követelését. Cserébe az MFB vállalja, hogy az általa megtalált titokzatos befektető 8 hónapon belül megnyitja a szállodát és a fürdőt is.

A HVG úgy tudja, hogy a vevői kör maga kereste meg az MFB-t.

Ha a megállapodás létrejön, akkor a vevő rögtön 4-5 milliárdot keres, hiszen egy 7 milliárdos beruházást kap meg 3 milliárdért.

A HVG szerint ráadásul az is lehetséges, hogy a fürdő új üzemeltetője még a gyógyvizet is kedvezményesen veheti majd a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.