A Berlinalén győztes Enyedi Ildikó bánja már a kormányra tett megjegyzéseit

FILM
2017 február 21., 14:26
comments 447

Kedd délután sajtótájékoztatót tartott a Berlinálén fődíjas Enyedi Ildikó és csapata. A Testről és lélekről című díjnyertes film maga kissé háttérbe szorult (pedig valóban jó), miután Enyedi Ildikó nemcsak a produkciójáról nyilatkozott a közelmúltban, de arról is, ami Magyarországon történik.

A német közszolgálati Deutschlandradiónak adott interjúban elmondott két keményen kormánykritikus mondatot. Arról beszélt, hogy szégyen, ami Magyarországon történik, és hogy amit most az Egyesült Államok polgárai megtapasztalnak, azon a magyarok az elmúlt évek során már keresztülmentek. Jó tanáccsal viszont egyelőre ő sem tud szolgálni.

„(...) nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

Amint az interjú híre eljutott Magyarországra, szép nagy botrány kerekedett. Deutsch Tamás is megüzente, hogy Enyedi inkább örüljön, hogy filmet készíthetett.

A rendezőnőnél a keddi sajtótájékoztatón rákérdeztek egy másik, a hvg-nek adott interjúra is. Ebben rákérdeztek arra a nyílt levélre, amit a Magyar Művészeti Akadémiának írt és arra kérte őket: vegyék ki az általuk legjobbnak ítélt 53 magyar film közül Az én XX. századom című produkcióját. Enyedi szerint az MMA ízlésrendőrséget játszik. „Az MMA mindannyiunk erre szánt adóját politikai alapon, ízlésdiktatúrát alkalmazva kezeli, miközben ott van az MTA kebelén belül a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Rendőrségből sem csinálunk kettőt" - mondta erre.

Deutsch Tamásnak azt üzente, Deutsch Tamás twitter bejegyzéséről a sajtótájékozatón azt mondta: azt mondta, hogy úton volt, de kapott egy rövid összefoglalót arról, hogy „fájadalmasan megint nagyon helyes emberek egymásnak estek, miközben az az érzésem, hogy mosolygó harmadikként a kormány és egy kis csapat egészen mással foglalkozik”. Majd megjegyezte: „Megkérem azokat is, akik a Deutsch Tamással nagyon nem értenek egyet, hogy hagyják békén ezt a dolgot”. Enyedi szerint csináltak egy szép filmet mindenkinek, jobboldalon, baloldalon és középen állóknak egyaránt, és nagyon nagyon szeretné, ha nyugodtan tudnák élvezni azt, amibe ennyi energiát fektettek.

Az MMA-s ízlésrendőrségről fenntartotta a véleményét, szerinte nem dolga a kultúrpolitikának, hogy eldöntse mi a jó és mi nem, és örül, hogy így gondolja a Filmalap is, ahol „okos és bölcs emberek” alapvetően szakmai szempontok alapján döntenek a filmek támogatásáról. Enyedi a filmjére 440 millió forintot kapott az alaptól.

A kormánykritikáról pedig megjegyezte: sajnálja, sőt, bánja, mint a kutya, hogy azt a két mondatot nyilatkozta. Nem azért, mert nem így gondolja, keserűen nézi, ahogy „nem az ország működik, hanem a kormány működik”. „Emberek szét vannak választva, egymás ellen vannak hergelve” – mondta, és szerinte ezt illusztrálja a film sorsa is.

A Testről és lélekről március 2-ától látható a magyar mozikban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.