Enyedi Ildikó: Szégyen, ami a hazánkban történik

FILM
2017 február 19., 18:32
comments 421
Enyedi Ildikó és az Arany Medve
photo_camera Enyedi Ildikó és az Arany Medve. Fotó: Gregor Fischer / DPA

A német közszolgálati Deutschlandradio még a berlini filmfesztivál, a Berlinale zárónapja előtt készített egy hosszabb interjút Enyedi Ildikóval, a később Arany Medve-díjjal kitüntetett Testről és lélekről című magyar film rendezőjével. Az interjút a Magyar Nemzet vette észre, és fordította le egyes bekezdéseit. 

Enyedi számos interjút adott az elmúlt napokban. A filmről hosszasan beszélt egyebek mellett az MTI-nek is, és a német rádióval készült interjú is döntő részben a különleges szerelmi történet megfilmesítését járja körül, viszont a beszélgetés végén közéleti témák is szóba jönnek. (A filmről írott kritikánk itt olvasható.)

Az interjút Susanne Burg készítette, aki rákérdez a film egyik jelenetére, amiben egy rendőr, némi ellenszolgáltatásért cserébe, szemet huny egy bűncselekmény felett. Az újságíró arra kiváncsi, vajon a jelenet szándékosan utal-e magyar közállapotokra.

„Ezek a mi mindennapjaink. Oké, adjon nekem egy kis húst, egy kicsit innen, egy kicsit abból – ez volt a szocializmus. (…) De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)"

Enyedi ezt követően arról beszél, hogy amit most az Egyesült Államok polgárai megtapasztalnak, azon a magyarok az elmúlt évek során már keresztülmentek. Jó tanáccsal viszont egyelőre ő sem tud szolgálni. 

"(...) nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.” 

(Magyar Nemzet via Deutschlandradio Kultur)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.