Enyedi Ildikó: Szégyen, ami a hazánkban történik

2017 február 19., vasárnap 18:32
422
Enyedi Ildikó és az Arany Medve. Fotó: Gregor Fischer / DPA Fotó: Gregor Fischer/DPA

A német közszolgálati Deutschlandradio még a berlini filmfesztivál, a Berlinale zárónapja előtt készített egy hosszabb interjút Enyedi Ildikóval, a később Arany Medve-díjjal kitüntetett Testről és lélekről című magyar film rendezőjével. Az interjút a Magyar Nemzet vette észre, és fordította le egyes bekezdéseit. 

Enyedi számos interjút adott az elmúlt napokban. A filmről hosszasan beszélt egyebek mellett az MTI-nek is, és a német rádióval készült interjú is döntő részben a különleges szerelmi történet megfilmesítését járja körül, viszont a beszélgetés végén közéleti témák is szóba jönnek. (A filmről írott kritikánk itt olvasható.)

Az interjút Susanne Burg készítette, aki rákérdez a film egyik jelenetére, amiben egy rendőr, némi ellenszolgáltatásért cserébe, szemet huny egy bűncselekmény felett. Az újságíró arra kiváncsi, vajon a jelenet szándékosan utal-e magyar közállapotokra.

„Ezek a mi mindennapjaink. Oké, adjon nekem egy kis húst, egy kicsit innen, egy kicsit abból – ez volt a szocializmus. (…) De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)"

Enyedi ezt követően arról beszél, hogy amit most az Egyesült Államok polgárai megtapasztalnak, azon a magyarok az elmúlt évek során már keresztülmentek. Jó tanáccsal viszont egyelőre ő sem tud szolgálni. 

"(...) nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.” 

(Magyar Nemzet via Deutschlandradio Kultur)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt