Kína arra kötelezi az ujgurokat, hogy szereljenek műholdas nyomkövetőt a járműveikbe

2017 február 21., kedd 7:19

Minden gépjárműbe műholdas nyomkövetőt kell szerelni a zömmel muzulmánok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm körzet egyik prefektúrájában a terrorizmus elleni küzdelem keretében - idézi az MTI a Global Times című, angol nyelvű, kínai állami napilapot.

A rendőrség szerint „a terroristák a leggyakrabban személygépkocsival közlekednek, és autóval követik el támadásaikat”.  

Június 30-áig minden gépjárművet fel kell szerelni műholdas nyomkövetővel, amelyet hozzákapcsolnak Kína saját műholdas rendszeréhez, a BeiDouhoz. Azok a járműtulajdonosok, akik ezt elmulasztják, nem fognak tudni üzemanyagot venni Bajingol prefektúra területén, és nem fogják tudni eladni a járműveket.  

Hszincsiang tartomány politikailag meglehetősen instabil, az ujgur autonóm tartomány lakóinak többsége muszlim, és egyre feszültebb a viszonyuk a kínai kormánnyal. Egyre gyakoribbak a tüntetések és a terrortámadások (ezekről bővebben itt írtunk), Peking a szélsőséges iszlamistákat vádolja az erőszak szításával, a terrorizmusra hivatkozva keményen lépnek fel az ujgurok ellen.  

Egy francia újságírót, Ursula Gauthiert decemberben azért tiltottak ki Kínából, mert kritikus hangvételű cikket írt arról, ahogy a muszlim vallású ujgurokkal bánnak Hszincsiang tartományban. 

Szerintük Gauthier tudósítása a hszincsiangi zavargásokról a terrorizmus és az erőszakos cselekményeket támogatja, ami további emberek életébe kerülhet. Ursula Gauthier abszurdnak nevezte a vádakat, szerinte Peking meg akarja félemlíteni a külföldi tudósítókat.