Lázár János egy ötezres falu lakosságát győzködte, hogy ne tartsanak népszavazást

Miközben szerda este eldőlt az olimpiai pályázat sorsa, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minsizter Algyőn tartott lakossági fórumon. A helyieknek azt mondta, ne tartsák meg a vasárnapra tervezett népszavazást a településen egy vegyi üzem tervezett építéséről, mert az a befektető visszalépése miatt okafogyottá vált.

A miniszter azt tanácsolta a helyi képviselőknek, kezdeményezzék a képviselő-testület összehívását, és döntsenek úgy, hogy ne tartsák meg a népszavazást.

A voksolás aktualitását vesztette, fölösleges lenne a szavazásra 3 millió forintot elkölteni” - közölte Lázár, hozzáfűzve, szerinte egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését.

Lázár János emlékeztetett arra, a kormány támogatási szerződést kötött a befektetővel, és kiemelt beruházássá nyilvánította az üzem építését. Civil kezdeményezésre azonban aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. Ehhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak.

Ezután több mint ezeregyszázan úgy gondolták, beleszólást kérnek a település ügyeibe. Lázár szerint ha egy ötezres közösségben ennyi embernek kételyei vannak, akkor azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Lázár János kiemelte, a település vezetésének feladata lett volna a kompromisszum megteremtése, akár azzal, hogy az új helyszínből fakadó többletköltségek ellensúlyozására támogatást nyújt a vállalkozásnak. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.