Tettessétek magatokat heterónak, tanácsolja a brit belügy a hazatoloncolt meleg afgánoknak

2017 február 26., vasárnap 11:07
270
Kabul látképe a Bala Hiszar erődből. A brit belügy szerint a homoszexuálisok simán túlélhetnek az afgán fővárosban, ha nem provokálnak senkit eltérő életmódjukkal. AFP PHOTO / SHAH MARAI Fotó: SHAH MARAI

A brit belügyminisztérium friss ajánlása szerint visszatoloncolhatják hazájukba Nagy-Britanniából azokat a homoszexuális afgánokat, akik azért kértek menedéket, mert szülőhazájukban nemi irányultságuk miatt üldözik őket. Egy olyan országba, ahol nincs egy ember sem, aki nyíltan vállalná melegségét. Ami teljesen érthet, mert Afganisztánban a homoszexualitás a mai napig bűncselekménynek számít, így az állam hivatalból üldözi a melegeket. Akik még a családjuktól sincsenek biztonságban, akik ugyanúgy meggyilkolhatják őket, mint a melegekre direkt vadászó tálibok is.

A belügyminisztérium döntését jogvédő szervezetek mellett még saját, afgán ügyekkel foglalkozó osztályuk is bírálta. A Human Rights Watch egyik kutatója, Heather Barr szerint az ajánlás alapján "úgy tűnik, hogy a brit belügy szerint a menedékkérőkek heterónak kéne tettetniük magukat, és visszamenni Kabulba".

"Úgy élni az életed, hogy közben rejtegetned kell identitásod egyik szerves elemét, és örökké rettegni a lebukástól, zaklatástól, bírósági eljárástól és a támadásoktól. Pont az ilyen eseteket kellene megelőzniük a menekültekre vonatkozó szabályoknak" - mondta.

A vicc az egészben, hogy a januárban kiadott ajánlás hosszasan sorolja, hogy milyen veszélyek fenyegetik az afgán melegeket hazájukban, és hogy mekkora kockázatokat rejt a visszatoloncolásuk. Mégis, végül ezzel ellentétes következtetésre jutva pont ezt írja elő.

Mindezt arra alapozva, hogy "bár csak korlátozottan vannak olyan nyilvános helyek, ahol felválalhatják melegségüket, azt a meleg férfit, aki Kabulba hazatérve kerüli a feltűnést és nem próbál közfelháborodást okozni, nem fenyegeti az üldöztetés valós veszélye", vagyis a brit belügy szerint egyéb veszélyeztető körülmény híján "biztonságos és életszerű lehetőség" a hazaköltözés az országba, ahol bármikor megölhetik őket nemi identitásuk miatt. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt