Ennyi volt: felszámolják az EU-s pénzekkel csaló „Híd a munka világába” roma foglalkoztatási programot

POLITIKA
2017 február 27., 11:52

Feloszlatta magát az Országos Roma Önkormányzat, korábban Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezetése alatt álló, több mitn 1,5 milliárd forintos EU-s pályázati pénz szabálytalan elköltésével gyanúsított Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet – tudta meg a RomNet.

A csalással keletkezett adósság nagyobbik részét a kormány fizette ki, de hogy miért, azzal kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár csak sumákolni tudott.

Farkas Flórián Orbán Viktor társaságában
photo_camera Orbán Viktor és Farkas Flórián, az ORÖ korábbi vezetője (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A Romnetnek a foglalkoztatási szövetkezet vezetője, Berényi László megerősítette a hírt. Mint írják, az ORÖ még tavaly hozott közgyűlési határozatot arról, hogy a jelentősen túlárazva vásárolt, a foglakoztatási projekt szempontjából használhatatlan és alkalmatlan irodákat (a 260 millió forintért a budapesti Naphegy téren, a Gellérthegy utca 21. alatt lévő központi irodaházat, a gödöllői, a pécsi, a salgótarjáni és a zalaegerszegi ingatlanokat) átadják a szövetkezetnek. A lap azt írja, az ORÖ által létrehozott foglakoztatási szövetkezet az elmúlt években csak nevében működött, érdemi munkát nem végzett, és a korábbi elnökség szerint a tisztújítást is szabálytalanul hajtotta végre.

A szövetkezet célja az lett volna, hogy „keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkózására, és a szövetkezet a tagjai számára biztosítja a foglalkoztathatóság feltételeit, valamint vállalja a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat”, de ez láthatólag nem sikerült. (Romnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.