Francois Fillon szerint a francia kormány nem védi megfelelően a jobboldali elnökjelöltek kampányrendezvényeit

külföld
2017 február 27., 14:41
comments 19

A francia elnökválasztási kampányt megzavaró incidensek miatt felelőtlenséggel vádolta meg egymást hétfőn Francois Fillon konzervatív jelölt és Bernard Cazeneuve miniszterelnök.

„Azzal vádolom a miniszterelnököt és a kormányt, hogy nem biztosítják a feltételeket a demokrácia nyugodt gyakorlásához. Nagyon súlyos a felelősségük abban, hogy hagytak egy szinte polgárháborús hangulatot létrejönni az országban, amely kizárólag a szélsőségeknek kedvez” - írta közleményében kevesebb mint két hónappal az április 23-i első forduló előtt Francois Fillon. A konzervatív jelölt elítélte, hogy a kormány passzív azokkal az erőszakos tüntetőkkel szemben, akikkel a kampánykörútján találkozik.

Fillont mindenhol kisebb, de hangos radikális baloldali csoportok fogadják, akik edénycsörömpölés és füttykoncert közepette azt követelik, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A rendzavarások akkor kezdődtek, mikor kiderült, hogy Fillon korábbi állami politikai megbízatásai idején összesen több mint 800 ezer eurót fizetett ki a feleségének egy olyan munkáért, amit több bizonyíték szerint a felesége nem is végzett el. Az ügyben még nyomozás is indult.

A hétvégén már Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökét és államfőjelöltjét is nagyjából ötven tiltakozó fogadta a nyugat-franciaországi Nantes-ban, a párt aktivistáit szállító buszokat pedig megdobálták. A radikális pártot azzal vádolja a korrupcióellenes hivatal, hogy az Európai Parlament asszisztensekre fordítható keretéből törvénytelenül fizették a párizsi székházban dolgozó alkalmazottakat. 

Fillon egy kampánygyűlésen (AFP PHOTO / Eric FEFERBERG)
photo_camera Fillon egy kampánygyűlésen (AFP PHOTO / Eric FEFERBERG)

Bernard Cazeneuve miniszterelnök hétfőn sajnálatát fejezte ki Francois Fillon közleménye miatt.

„A szinte polgárháborús kifejezés használata egy jelentős politikai vezetőtől, amikor közismert a biztonsági erők mozgósításnak szintje a hazánkban, egyszerűen felelőtlen”

- mondta a kormányfő a mezőgazdasági kiállításon tett látogatásán, utalva arra, hogy Franciaországban a terrorfenyegetettség miatt rendkívüli állapot van érvényben, a rendőrök munkáját mintegy 7 ezer járőröző katona is segíti a köztereken és a kiemelt intézmények közelében.

„Meg tudom érteni, hogy egyes jelöltek polemizálás mögé próbálják meg elrejteni, hogy nehézségeik vannak a kampányban.”

Bernard Cazeneuve azt is kijelentette, hogy egyetlen jelölt irányában sem fogad el semmilyen erőszakot.

Francois Fillon néhány percen belül reagált a miniszterelnök nyilatkozatára.
„Bernard Cazeneuve felelősségre int. Pedig a felelősség az övé. Neki kell arra ügyelnie, hogy az elnökválasztás nyugodt hangulatban folyjon (...) A Nantes-ban szombaton és vasárnap történtek elfogadhatatlanok. Minden erőmmel a Nemzeti Front ellen harcolok, de nem fogadhatom el, hogy a buszaikat megtámadják, mintha a Vadnyugaton élnénk" - mondta Fillon a Párizsi közeli Meaux-ban.  

Két, hétfőn nyilvánosságra hozott friss felmérés is azt mutatta, hogy a második helyen álló, független Emmanuel Macron két százalékponttal megközelítette az élen álló Marine Le Pent,

a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, akinek nem változott a támogatottsága, miközben a harmadik helyen álló Francois Fillon lemaradni látszik mögöttük. (Le Monde, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.