Nemzetközi piacra tart a cég, amiben már hivatalosan is megjelent Mészáros Lőrinc

gazdaság
2017 március 06., 05:08
comments 85
photo_camera Mészáros Lőrinc. Kép: Botos Tamás

Nagy napja volt pénteken az Opimus Group tőzsdei társaságnak. Hivatalossá vált, amit régóta tudni lehetett, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonosként is megjelent a cégben, a bejelentés után pedig háromnegyed óra alatt 35 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek árfolyama.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója most előállt, és a Világgazdaságnak adott interjúban elmagyarázta az üzletet. A Konzum Nyrt., aminek Mészáros szintén résztulajdonosa, szintén most lett tulajdonos az Opimusban.

"Mészáros Lőrinccel már több mint egy évtizede ismerjük egymást és vagyunk barátok, ennek ellenére most először fektetünk be közösen. Miután tavaly a Konzum csoport felvásárolta a Hunguest szállodaláncot, arra kért, vizsgáljuk meg, hogy illeszkednek-e az érdekeltségében lévő hotelek a Hunguest értékesítési rendszerébe, illetve vállalati struktúrájába, és ha igen, akkor üzemeltetnénk-e ezeket" - mondja Jászai. 

A vállalatok tulajdonosi szerkezete szerinte  

"teljesen áttekinthető, mindenki saját néven vagy érdekeltségein keresztül szerzett az érintett cégekben különböző mértékű tulajdoni hányadot, és mivel az ügyletben tőzsdei cégek az érintettek, a folyamat mindenki számára nyomon követhető".

Arról nincs szó, hogy Jászai kivonulna a Konzumból. Sőt:

"Azért állapodtunk meg ezzel a két tőzsdei társasággal kapcsolatban Mészáros Lőrinccel, mert igyekszünk egységesíteni bizonyos iparágakra vonatkozó befektetéseinket. Ez egy szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerség, amely elsősorban a vállalatok által érintett területekre, azaz a turizmusra, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetésekre, az ingatlankezelésre és a médiára vonatkozik. Ezek olyan stratégiai iparágak, amelyekben további terjeszkedést és fejlesztéseket tervezünk a jövőben."

A két céggel nemzetközi terjeszkedést is terveznek. 

Végül egy kérdés és válasz az interjúból, ami az Opimus tulajdonában álló lapban jelent meg:

"Nem tart attól, hogy politikai támadások célpontjává válik, mert az Orbán Viktor jó barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinccel kezdett közös befektetésekbe?

Én ezzel a kérdéssel eddig sem foglalkoztam, és ez után sem szeretnék. Nem hiszem, hogy egy gazdasági racionalitáson alapuló döntést, amelyet természetesen befolyásolt az évtizedes baráti kapcsolatunk is Mészáros Lőrinccel, politikai felhangoknak kellene kísérniük."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.