Egy emberként tagadta a Fidesz Mészáros Lőrinc szerepét. Most már hivatalosan is ott a neve a papírokon

media
2017 március 03., 12:04
comments 206

Pénteken hivatalosan is megtörtént a bejelentés:

Mészáros Lőrinc tulajdonrészt vásárolt az Opimus Nyrt.-ből.

Ennek a cégnek a tulajdonában van október óta a Mediaworks kiadó. A bejelentés részleteiről itt írtunk, a lényeg, hogy Mészáros, valamint a Konzum Management Kft. (aminek Mészáros szintén résztulajdonosa) vásároltak meg két Opimus-részvénycsomagot, amit két offshore cég adott el február végén.

Mindez persze csak a maga formalitásában újdonság, eddig is számos cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az Opimus Mészáros Lőrinchez köthető, és eddig is az ő érdekei szerint vezették.

Egy szempontból mégis érdekes a bejelentés. Miután októberben bezárták a Népszabadságot, és a Mediaworks kiadó az Opimushoz került, sokszor feltették fideszes és kormányközeli szereplőknek a kérdést, tényleg Mészáros Lőrinc áll-e az üzlet mögött.

A Fidesz-kommunikáció pedig egy emberként utasította vissza, minősítette ostobaságnak, bullshitnek és alaptalan szóbeszédnek, hogy Orbán Viktor barátjának köze lenne az üzlethez.

Néhány nyilatkozat:

photo_camera Kósa Lajos. Kép: Botos Tamás

Kósa Lajos októberben azt mondta, az Opimust

Mészáros Lőrinc-közelinek nevezni ostobaság,

hiszen "tőzsdei részvénytársaságként nagyon sok tulajdonosa van, szabadon lehet venni a részvényeit".

photo_camera Deutsch Tamás. Kép: Botos Tamás

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője decemberben a 168 óra kérdésére ("Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc vette meg a Népszabadságot. Ez ön szerint véletlen?") ezt mondta:

"Két gazdasági társaság kötött egy üzletet. Ennyi. A többi, a szokásos Mészáros Lőrinc-ezés, nettó bullshit."

Liszkay Gábor a Mediaworks Bécsi úti székháza előtt
photo_camera Liszkay Gábor

Liszkay Gábor, aki októberben a Magyar Idők tulajdonosaként lett a Mediaworks elnök-vezárigazgatója, az RTL Klub Mészáros Lőrincre vonatkozó kérdésére azt válaszolta:

"Egy nyilvánosan működő részvénytársaság, egy tőzsdei cég áll az ügylet mögött."

Mészáros Lőrinc Felcsúton 2016. december 14-én (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Mészáros Lőrinc. Kép: Botos Tamás

Maga Mészáros Lőrinc pedig a Borsnak azt nyilatkozta, semmi köze az Opimushoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.