Phenjan háborúval fenyeget az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt

A „masszív, példátlan” amerikai–dél-koreai hadgyakorlat a fő oka a Phenjanhoz fűződő nemzetközi feszültségek elmérgesedésének, ami talán valódi háborúba is torkollhat - jelentette ki Dzsu Jong Csoi észak-koreai diplomata kedden az ENSZ által támogatott leszerelési konferencián Genfben. Észak-Korea szerint a múlt hét óta zajló amerikai-dél-koreai gyakorlat célja „egy megelőző nukleáris csapás” Phenjan ellen.

Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán (Fotó: AFP / KCNA via KNS)

A rendezvényen ugyanakkor Észak-Koreát a legfrissebb rakétakísérletei miatt bírálták. Robert Wood, az USA genfi ENSZ-nagykövete Észak-Koreát egy magára maradt páriaállamnak nevezte, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsának sok határozata mellett a nemzetközi jog rendelkezéseit is megsértette ballisztikus rakéták tesztelésével és nukleáris kísérleteivel.

Észak-Korea hétfőn kilőtt 4 ballisztikus rakétát, amik 1000 km-t repültek, és közülük 3 a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be – közölték japán és dél-koreai tisztségviselők. Hírügynökségek szerint Phenjan az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra válaszolt. (MTI)