Visszaszólt a magyar kormánynak a megalázott menekültekről szóló riportja miatt támadott svéd újságíró

Nagy vihart kavart március első hétvégéjén a svéd Aftonbladet riportja, amely azzal foglalkozott, hogy mi történik a Szerbia felől Magyarországra menekülni próbálókkal,

A svéd lap az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetre és menekültek beszámolóira hivatkozva arról írt, hogy 2016 nyara óta egyre többen térnek vissza a magyar határról kutyaharapásokkal, ütés- és rúgásnyomokkal valamint olyan irritációval, amit paprikaspray okozhatott.

A cikkre reagálva a magyar Belügyminisztérium március 6-án hosszas közleményt adott ki, amelyben 

  • tagadták, hogy magyar rendőrök migránsokat bántalmaznának,
  • az Orvosok Határok Nélküliről közölték, hogy Soros Györgyhöz kötődik, 
  • és a cikket szerző Staffan Lindberget kioktatták arról, hogy kell felelősen újságot írni.

Most a Medievarlden nevű svéd médiaipari lap megkérdezte a szerzőt, hogy mit szól a magyar kormány reakciójához.

Lindberg elmondta, hogy alapvetően örül annak, hogy ez a téma hirtelen elkezdte érdekelni a magyarokat, és szerinte ez lehet az oka annak, hogy a magyar belügy úgy válaszolt, ahogy. Ugyanakkor szerinte elég furcsa, hogy őt személyében támadják, és eleve nem a rossz hírek hozóját kellene kioktatni, hanem inkább kivizsgálni, hogy pontosan mi történt a sebesült, megharapott menekültekkel.

Lindberg szerint ők csak úgy dolgoztak, ahogy egy újságírónak dolgoznia kell, de a cikk megjelenése óta már értesült arról, hogy Magyarországon bevett gyakorlat, hogy a hivatalok megpróbálják hitelteleníteni a sajtó képviselőit.