Lemondta március 15-re tervezett budapesti látogatását a lengyel külügyminiszter-helyettes

Miután Orbán Viktor az Európai Tanácsban támogatta Donald Tusk, a tanács lengyel elnökének újraválasztását, a Fidesz és Orbán lengyel barátai eléggé megsértődtek. Ez érthető is, a lengyel miniszterelnök ugyanis új politikust jelölt volna az új lengyel jobboldali populista vezetést sokat kritizáló Tusk helyére. Ráadásul Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök egy korábbi interjújában azt mondta, Orbán megígérte neki, hogy Varsó beleegyezése nélkül nem támogatja Tuskot.

Ehhez képest mégis támogatta, és már az erről szóló EU-csúcs után csalódott lengyel kommentelők lepték el Orbán Facebook-oldalát.

Most pedig Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes is lemondta március 14-15-re tervezett budapesti látogatását, amin a március 15-i állami megemlékezéseken is részt vett volna. A politikus egyéb elfoglaltságeira hivatkozott.

Március 15-én hagyományosan több lengyel is Budapestre látogat, sokan buszos kirándulásokat szerveznek a megemlékezésekre. Ennek csak ez egyik oka, hogy 1848-ban és 1849-ben lengyel katonák is harcoltak velünk a Habsburg-uralom ellen. A másik, legalább ennyire fontos ok, hogy a lengyel jobboldal hagyományosan jó viszont tart fenn a Fidesszel és holdudvarával. Nem tudni, hogy Tusk támogatása után ezekkel a lengyel látogatásokkal mi lesz idén. (Magyar Nemzet)