Orbán felesége gratulált az azeri diktátor feleségének

politika
2017 március 13., 13:58
comments 175

Az azeri sajtóból derült ki, hogy Lévai Anikó gratuláló levelet írt Mehriban Aliyevának, az azeri diktátor feleségének abból az alkalomból, hogy alelnök lett.

Ilham Alijev és felesége
photo_camera Aliyev és Aliyeva. Fotó: AFP

A diktátor februárban találta meg a tökéletes helyettesét a felesége személyében, és megkreálta neki az addig nem létező alelnöki posztot. 

Az Orbán-házaspár és az Aliyev-házaspár kapcsolatának már múltja van. Orbánék tavalyi márciusi bakui látogatásukon tüntették ki az elnök feleségét.

A hivatalos látogatáson Azerbajdzsánban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök a felesége, Lévai Anikó társaságában átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Ilham Aliyev azeri elnök feleségének, Mehriban Aliyeva asszonynak, a Heydar Aliyev Alapítvány elnökének a Baku melletti elnöki palotában 2016. március 6-án.
photo_camera Orbánék tavaly tüntették ki Aliyevát Bakuban Fotó: MTI

A kitüntetést utóbb a Miniszterelnökség államtitkára azzal indokolta, hogy 

„A kitüntetéssel a kormány azt a támogatást szeretné elismerni, amelyet a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának, Óvodáj ának, Általános Iskolájának rekonstrukciója és bővítése során nyújtott. Egy muzulmán alapítvány segített egy keresztény intézményt, ezzel két kultúra és vallás képvisel ői között jött létre egy szövetség. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, ahol ma már másról sem beszélnek, mint a vallások közötti konfliktusról.”

Az itthon nem, de Azerbajdzsánban nyilvánosságra hozott - és onnan a Magyar Nemzetben idézett levélben - Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó a gratuláció mellett háláját is kifejezte Aliyevának a Batthyány László nevét viselő alapítványban végzett munkájáért, és köszönetet mondott a tavalyi márciusi szíves vendéglátásért.

Az ellenzéket üldöző,az emberi jogokat semmibe vevő, a sajtószabadságot megszüntető Ilham Aliyev az apjától vette át az ország irányítását 2003-ban, a dinasztiaépítés újabb eleme a felesége kinevezése.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.