Orbán felesége gratulált az azeri diktátor feleségének

Az azeri sajtóból derült ki, hogy Lévai Anikó gratuláló levelet írt Mehriban Aliyevának, az azeri diktátor feleségének abból az alkalomból, hogy alelnök lett.

Aliyev és Aliyeva. Fotó: AFP

A diktátor februárban találta meg a tökéletes helyettesét a felesége személyében, és megkreálta neki az addig nem létező alelnöki posztot. 

Az Orbán-házaspár és az Aliyev-házaspár kapcsolatának már múltja van. Orbánék tavalyi márciusi bakui látogatásukon tüntették ki az elnök feleségét.

Orbánék tavaly tüntették ki Aliyevát Bakuban Fotó: MTI

A kitüntetést utóbb a Miniszterelnökség államtitkára azzal indokolta, hogy 

„A kitüntetéssel a kormány azt a támogatást szeretné elismerni, amelyet a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának, Óvodáj ának, Általános Iskolájának rekonstrukciója és bővítése során nyújtott. Egy muzulmán alapítvány segített egy keresztény intézményt, ezzel két kultúra és vallás képvisel ői között jött létre egy szövetség. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, ahol ma már másról sem beszélnek, mint a vallások közötti konfliktusról.”

Az itthon nem, de Azerbajdzsánban nyilvánosságra hozott - és onnan a Magyar Nemzetben idézett levélben - Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó a gratuláció mellett háláját is kifejezte Aliyevának a Batthyány László nevét viselő alapítványban végzett munkájáért, és köszönetet mondott a tavalyi márciusi szíves vendéglátásért.

Az ellenzéket üldöző,az emberi jogokat semmibe vevő, a sajtószabadságot megszüntető Ilham Aliyev az apjától vette át az ország irányítását 2003-ban, a dinasztiaépítés újabb eleme a felesége kinevezése.