Szentesi Kálmán elindítja a pert a magyar állam ellen

politika
2017 március 14., 06:38
comments 141
photo_camera Szentesi Kálmán a Tanítanék februári tüntetésén. Kép: Botos Tamás

Elindítja a magyar állam elleni pert Szentesi Kálmán, az adófizető, aki megírta a NAV-nak, hogy visszakéri a pénzét, mert nem arra fordítják, amire kellene. A NAV jogosulatlan visszaigénylésért 400 ezer forintos bírságot szabott ki Szentesire - emiatt indul a per.

Szentesi Kálmán az ügyéhez a Transparency Internationaltől kap segítséget - írja a hvg.hu.  Szentesi ügyvédje a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyar állam ellen több ügyet vivő és nyerő Karsai Dániel lesz. Ez az ügy is eljuthat odáig. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. 

„Szentesi Kálmánt közérdekű bejelentőnek tekintjük, aki az ellen tiltakozott, hogy a kormány a korrupció üldözése helyett inkább törvényesíti a közpénzek lenyúlását” 

– mondta a hvg.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője. Szerinte “a hatalom kritizálásának a joga mindenkit megillető alapvető jog, amelynek gyakorlásáért a kormány senkit, így Szentesi Kálmánt sem büntetheti meg.”

A visszaigénylés után a NAV Szentesi tavalyelőtti bevallását is vizsgálni kezdte. A Transparency szerint ezzel azt fejezik ki,

“jobb, ha kétszer is meggondolja a polgár, mielőtt felemeli a szavát a csalások ellen, mert Szentesi Kálmánhoz hasonlóan hivatali packázás lesz az osztályrésze.” 

Maga Szentesi a hvg.hu-nak azt mondta, direkt húzódott vissza a nyilvánosság elől az utóbbi hetekben, mert az ügyére akar koncentrálni. Politikai szerepvállalást nem tervez, bár, ha a Kétfarkú kérné fel jelöltnek, habozás nélkül elfogadná.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.