Egyetlen saját nevelésű játékos lépett pályára a Puskásban

futball
2017 március 15., 05:23
comments 68

Már egészen biztos, hogy Pintér Attila nem azt a feladatot kapta a Mészáros-Orbán kettőstől Felcsúton, hogy a több tízmilliárd forint közpénzből felépített labdarúgó akadémiáról kikerülő fiatalokat beépítsen a csapatba.

Annyira nem számít már a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiánál a saját nevelésű játékos, hogy Felcsúton azt a fiatalkvótát, amit az MLSZ hozott az utánpótlásnevelés érdekében (az NB II-es csapatoknak legalább két 21 év alatti játékost a pályára kell küldeniük) a télen máshonnan vett fiatal focistákkal teljesítik csak. Igen, tényleg az a helyzet, hogy egy labdarúgóakadémia nem a saját nevelésű fiataljaiban bízik, inkább bevásárol a piacon. 

A vasárnapi, Sopron elleni meccsen egyetlen korábbi felcsúti növendék lépett pályára a Puskásban, Nagy Zsolt, de már ő is 23 éves. A két kvótapozitív 20 éves a Puskásban a télen a Soroksárról megvett, egyébként Fradi-nevelés Csilus Ádám és a Szombathelyről szintén a téli bajnoki szünetben megvásárolt Hegedűs János volt.

photo_camera Pintér Attila a 21. fordulótól irányítja a Puskást. Igen, ott zuhant be az akadémisták játékideje

Miután a Puskást január óta irányító Pintér kérésére szerződtették Csilust és Hegedűst, a két játékos simán kiszorította az ősszel még rendszeresen pályára lépő akadémistákat a hátvédsorból. 

Itt van Spandler Csaba esete. Ősszel rendszeresen pályára lépett, annak idején, amikor még elsőosztályú volt a Puskás, az NBI-ben is lehetőséget kapott. Fiatal még, belefér(ne) az MLSZ-kvótába. Pintér első meccsén kezdő volt, de a 75. percben lecserélte Pinyő mester a télen igazolt Csilusra. A következő két meccsen Spandler már csak kispados volt, legutóbb már az sem. 

photo_camera Orbán a vásárolt játékosakat nézi Felcsúton Fotó: Botos Tamás

A Puskás úgy készíti fel a válogatottjait, hogy alig játszatja őket

Az U-19-es magyar válogatott fontos tornára készül. Csehországban március 22-én indul az elitkör, amelynek tétje az Európa-bajnoki részvétel. A Puskás keretében két U-19-es válogatott van.

Tóth Bence rendszeresen pályára lépett még ősszel a Puskás felnőtt csapatában. Pintér érkezésével aztán kispadra szorult a védő, csak azért kapott lehetőséget, mert az edző kérésére Szombathelyről szerződtetett Hegedűs Jánost úgy lekönyökölték három hete, hogy eltörött az orra. Tóth Bence pótolhatta két fordulóban, nem is játszott rosszul, de Hegedűs felépült, a felcsúti akadémista pedig a kispadon találta magát. 

Az elitkörre készülő másik felcsúti Szabó Bence. Ősszel ő is játszott az NB II-es csapatban, most tavasszal már csak a harmadosztályú tartalékcsapatban lépett pályára. De még ott sem játszott végig egyetlen mecset sem, kétszer lecserélték, egyszer becserélték, most hétvégén végig a kispadon ült. Ilyen példásan készíti fel a Puskás a saját válogatott játékosait egy, a magyar foci számára fontos Európa-bajnoki elitkörre. 

Az az Óvári Zsolt, aki az ősszel három gólt szerzett a Puskásban (a csapat 42 góljából csak 5-öt lőtt akadémista, Óvári a gólkirály közöttük) Pintérnél egy percet sem játszott. Az első két meccsen legalább még pados volt, aztán már oda sem fért. Felcsúton jelenleg teljesen esélytelen, hogy saját nevelésű támadó játékos pályára lépjen. 

Pintér Attila 2017. március 5-én a a felcsúti Pancho Arenában.
photo_camera Pintér Attila, aki nem vádolható azzal, hogy a saját nevelésű felcsúti játékosokat favorizálná Fotó: Botos Tamás

A vicc az, hogy még a kispadon sem tolonganak az akadémisták, hátha Pinyő mester lehetőséget ad nekik. A hét cserejátékosból mindössze kettő volt akadémista vasárnap. Az egyik az Európa-bajnokság elitkörére a kispadon készülő Tóth Bence, a másik a 18 éves Rétyi Mátyás. Utóbbi eddig két bajnokit ült végig a kispadon, egyetlen percet sem játszott. Több, az ősszel rendszeresen pályára lépő játékostól pedig vagy megszabdultak vagy a harmadosztályba száműzték őket.

Ha Tóth vagy Rétyi unatkozik a kispadon, akkor akár ott ücsörgő válogatott játékost is megszólíthat. A Puskás ugyanis úgy bevásárolt szokása szerint most télen is, hogy a Debrecen korábbi csapatkapitánya, a szintén télen érkezett válogatott Szakály Péter nem fér be a csapatba. Rajta és a két fiatalon kívül 28-30 éves, máshonnan szerződtett játékosok vártak bevetésre (Szakály mellett Pogacsics Krisztián, Lencse László, Heffler Tibor, Zsidai László), és Pintér az akadémisták helyett a veteránokat küldte be, hogy lendítsen a csapatán. 

photo_camera Ami van Felcsúton: pénz. Ami alig: néző és saját nevelésű játékos.

Vagyis még arra sem lehet számítani, hogy ha a korlátlannak tűnő anyagi forrásokkal alaposan megerősített keretével a Puskás leiskolázza a mezőnyt, akkor a nagy fölényt kihasználva jut majd több lehetőség a fiataloknak. 

Szinte biztos, hogy a Puskás visszajut az NB I-be, és ott aztán még kevesebb lehetőséget kapnak majd az NB II-ben is nélkülözött akadémisták. Ezért fogadta lényegében örökbe februárban Mészáros Lőrinc a közelben lévő Csákvár csapatát, hogy ott játszanak a több tízmilliárd közpénzből felépített labdarúgó akadémián feleslegesen kitermelt fiatalok. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.