Szijjártó kiakadt azon, hogy Juncker csak akkor akad ki, amikor a holland kormányt nácizzák le

Szijjártó Péter úgy érezte, neki is meg kell szólalnia az EU és Törökország között kirobbant vitában. 

A miniszter az MTI-n keresztül arra reagált, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottsági elnöke az Európai Parlamentben megdöbbentőnek nevezte a Hollandiának címzett török kijelentéseket, hangsúlyozva, az Európai Unió sosem fog elfogadni a nácizmus és egy jelenlegi kormány közötti összehasonlítást.

Jean-Claude Juncker arra utalt, hogy vasárnap óta vita zajlik ki Törökország és Hollandia között, miután a holland hatóságok nem engedték a török külügyminiszternek, hogy részt vegyen a török alkotmánymódosításról szóló népszavazás miatt szervezett rotterdami kampányrendezvényen. Ezután Recep Tayyip Erdogan török államfő náci maradványnak nevezte és állami terrorizmussal vádolta a holland kormányt.

Juncker szerdán az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy Törökország ezzel még távolabb került az uniós csatlakozástól.  Donald Tusk pedig arról beszélt, hogy aki szerint a rotterdami hatóságok nácik lennének, az teljesen elszakadt a valóságtól.

 Szijjártó Péter azt írta: „Vártuk Jean-Claude Juncker felháborodását akkor is, amikor Magyarországgal kapcsolatban »Európa legsötétebb korszakát« emlegették, pusztán azért, mert az ország nemzetközi előírásokat betartva megvédi a magyar határt, és ezzel védi Európát is az illegális bevándorlással szemben. Nemzeti ünnepünkön is szeretném világossá tenni, hogy nem tűrjük a kettős mércét. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek.

Werner Faymann akkori osztrák kancellár 2015 szeptemberében beszélt arról egy inerjúban, hogy a menekültek zsúfolt vonatokon való továbbküldése az európai kontinesn legsötétebb időszakára emlékezteti. Faymann azóta már nem osztrák kancerrár, de ezek szerint Szijjártó még mindig nem engedte el a megjegyzést.