Nagy kurd tüntetés volt Frankfurtban Erdogan kormánya ellen

Fotó: Boris Roessler/dpa

9000 kurd vonult végig Frankfurt belvárosán szombaton, hogy tiltakozzon Recep Tayyip Erdogan kormánya és az áprilisra kiírt népszavazás ellen, ami szinte korlátlan hatalmat adna az elnöknek Törökországban. Egy hónap múlva tartják meg a referendumot, aminek tétje a török elnöki rendszer megszilárdítása. 

A tüntetés békés volt, de a szólamok már kevésbé: a vonulók terroristázták Erdogant, és a militáns Kurd Munkáspárt, a Németországban betiltott PKK bebörtönzött vezetője, Abdullah Öcalan szabadon engedését követelték. A tömegben sokan Öcalan képét ábrázoló zászlókat lengettek. 

Németországban nagyjából 1,4 millió török jogosult arra, hogy szavazzon az április 16-ra kiírt népszavazáson, amihez Erdogan megpróbál az ország határain kívül élő török népesség köreiben is támogatókat szerezni. A tüntetők közül a Reutersnek többen is arról beszéltek, attól tartanak, ha Erdogan győz a népszavazáson, azt újabb felhatalmazásként értékeli majd, hogy további kurd városokat semmisítsen meg. 

Feszült a viszony Ankara és Berlin között is, mióta a német hatóságok megakadályozták, hogy török kormányzati politikusok kampányoljanak Németországban. Egy török kormánybarát lap emiatt egyenesen Hitler asszonyként ábrázolta lapjain Angela Merkelt. (Reuters)