Besértődött a török külügy, amiért a német kémfőnök nem akarja elhinni a tavalyi puccsról szóló magyarázatukat

külföld
2017 március 21., 20:09
comments 53

Bekérették a török külügyminisztériumba az ankarai német ügyvivőt kedden, miután a német szövetségi hírszerzés (BND) elnöke, Bruno Kahl egyik nyilatkozatában azt mondta, hamis az a török állítás, hogy az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen mozgalma állt a tavaly július 15-ei puccskísérlet mögött.

Bruno Kahl - Fotó: AFP/Guido Bergmann/Bundesregierung/dpa
photo_camera Bruno Kahl - Fotó: AFP/Guido Bergmann/Bundesregierung/dpa

Bruno Kahl a Spiegelnek adott interjújában beszélt arról, hogy Törökország különböző módokon próbálja meggyőzni őket arról, hogy Fetullah Gülen mozgalma áll a tavaly nyári puccskísérlet mögött, de a német kémfőnök ezt nem hiszi el. Kahl szerint inkább arról volt szó, hogy a katonai vezetés tenni akart valamit a puccs előtt indított tisztogatások ellen. Az Egyesült Államokban élő Gülen mozgalmát pedig nem tartja terrorszervezetnek, hanem egyszerűen csak egy olyan szervezet, amely a világi és vallási oktatással foglalkozik. 

A török külügyminisztérium szerint  hozzáférhető minden bizonyíték, köztük a puccsisták vallomásai, amelyekből kiderülnek gülenista kapcsolataik, továbbá az összeesküvőknek az incidens előtt és az aközben folytatott kommunikációja is nyilvános.

Szerintük a Gülen-hálózat céljai érdekében eltiporja az alapvető jogelveket. A szervezet főként ügyész, bíró és rendőr tagjai illegális lehallgatásokkal és hamis iratokkal sok embert megkárosítottak. Kiemelték azt is, hogy Gülenisták százai tartózkodnak Németországban.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő már vasárnap kijelentette, hogy a német hírszerzés kételkedése annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló gülenista szervezetet támogatja. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.