Az ukrán elnök szerint „orosz állami terrorcselekmény” volt az átállt orosz képviselő agyonlövése

Kijevben egy fegyveres összetűzésben agyonlőtték Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét. Kijev szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött, amit viszont Moszkva határozottan visszautasított.

Az ukrán főváros központjában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lezajlott lövöldözésben további két ember megsebesült, az egyik a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettőt kórházba szállították. A volt képviselő gyilkosa a kórházban belehalt sérüléseibe – mondták el a 112 Ukrajina hírtelevíziónak a főügyészségen.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója később a hírtévében arról számolt be, hogy a hatóságoknak sikerült megállapítaniuk a gyilkos személyazonosságát, de nevet nem volt hajlandó elárulni, csak azt, hogy ukrán állampolgárról van szó. Az elkövető személyazonosságának megállapítása állítása szerint jelentős mértékben előmozdítja a nyomozást.

Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosság pillanatában Voronyenkovval volt a felesége is, aki a támadás közben elvesztette az eszméletét.

A rendőrség szerint bérgyilkosság történt. Olekszandr Vakulenko, az ukrán országos rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Petro Porosenko elnök azt mondta, „orosz állami terrorcselekmény” történt.

Jurij Lucenko főügyész szerint is Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban. Azt is elmondta, hogy a volt orosz képviselő korábban dolgozott a kábítószer-ellenes és csempészettel szembeni szövetségi szolgálatnál, és komoly ismertségre tett szert egy nagy visszhangot kiváltó, az FSZB által működtetett csempészet leleplezésével, ami után az orosz titkosszolgálat több tucat tábornokát menesztették. Lucenko szerint ezért két alapvető változata lehet a gyilkosság okának:

  1. Janukovics ellen indított eljárásban való tanúskodása miatt ölték meg Voronyenkovot.
  2. Az FSZB által végzett csempészet miatt, amit Lucenko állítása szerint az orosz elnök fedez.
Fotó: Vladimir Sztanko / Anadolu Agency / AFP

A Kreml szóvivője abszurdnak nevezte azt az állítást, hogy a volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak, és azt állította, hogy a történtekért Kijev a felelős, mert nem tudta szavatolni a politikus biztonságát. Dmitrij Peszkov szóvivő úgy fogalmazott: „Úgy gondoljuk, hogy abszurdak a hírhedt orosz nyommal kapcsolatos kitalációk.” Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Porosenko kijelentésére utalva kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában objektív vizsgálatot folytatnak majd a merénylet ügyében. Szerinte a kijevi „gyilkos rendszer” mindent el fog követni, hogy sose derüljön ki az igazság, bár reméli, az ukrán bűnüldöző szervek mégis képesek lesznek megtalálni a felelősöket.

A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában. Tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és kijevi források szerint decemberben ukrán állampolgárságot kapott. A TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Voronyenkov nem mondott le az orosz állampolgárságáról. (MTI)