50 is elmúlt a londoni merénylő, tanárnak hazudta magát

Terrorizmus
2017 március 24., 05:46
comments 257

Egyre több részlet derül ki, hogy ki volt az, aki meggyilkolt négy embert a parlament közelében Londonban, szerda délután.

Khalid Masoodnak hívták, és az Iszlám Állam ideológiájától feltüzelve gyilkolt. A férfi 52 évvel ezelőtt Adrian Elms néven született Kentben, és sok helyen élt Angliában, például a fapados reptérnek is helyt adó Lutonban is. A Khalid Masoodon kívül más neveket is használt, például Khalud Chaudry néven is élt egy időben.

Többször is volt büntetve, de nem szerepelt a szolgálatok terrorista gyanús személyeket tartalmazó listáján, bár azt feljegyezték róla, hogy szélsőségesek befolyása alá kerülhetett.  

Először 19 évesen került szembe a törvénnyel, és 2003-ig testi sértésért, közbotrány okozásáért és kés birtoklásáért is elítélték. Egyik áldozatát most is késsel ölte meg.

.Kordonnal zárták le a Westminster-hidat a merénylet után. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham
photo_camera .Kordonnal zárták le a Westminster-hidat a merénylet után. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

A támadás előtt egy héttel Birminghamben bérelte ki azt a Hyundait, amivel a Westminster hídnál a járdára hajtott. Az autó bérlésekor tanárnak mondta magát, amikor a folgalkozását kérdezték, bár valószínűleg sosem tanított iskolában. 

A gázoláskor két ember azonnal meghalt, egy harmadik személy csütörtökön halt bele sérüléseibe, és további 40 embert sebesített még meg. Kiszállva a kocsiból halálra késelt egy rendőrt. Ezután lelőtték.

Az áldozatok

A támadás halálos áldozatairól is egyre többet tudni. Keith Palmer 48 éves rendőr korábban katona volt, 15 éve szolgált a rendőrségen. Őt az autóból kiszállva késelte meg Masood.

A 43 éves Aysha Frade spanyoltanárként dolgozott, két lány édesanyja volt. Éppen értük ment az iskolába, amikor Masood halálra gázolta. Frade ciprusi apától és spanyol anyától számrazott, de ő már Londonban született.

Kurt Cochran az 50-es éveiben járó mérnök volt. A feleségével együtt sétált, amikor elgázolták, a felesége is súlyos sérüléseket szenvedett.

Az elgázoltak közül egy 75 éves férfi csütörtökön halt bele a sérüléseibe. (BBC / telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.