A magyar kormány megakadályozta, hogy elítélje kínai ellenzékiek bebörtönzését az EU

POLITIKA
2017 március 24., 07:24
comments 114

A Magyar Nemzet információi szerint a magyar kormány sikeresen küzdött azért, hogy az EU ne adjon ki elítélő nyilatkozatot, öt kínai emberi jogi aktivista bebörtönzése ügyében. A lap szerint más tagállam is ellenezte a nyilatkozat kiadását, de a magyar ellenállás volt a leghangosabb. 

A lap úgy tudja, hogy több nyugati ország diplomatái is rosszallóan érdeklődtek a magyar külügynél, ahol azt mondták nekik, hogy "legfelsőbb szinten" döntöttek itthon. Vélhetően Orbán Viktor jó pontokat akart szerezni a kínai kormánynál májusi pekingi útja előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Li Ko-csiang kínai kormányfő találkozója a Kína és a közép- és kelet-európai államok (KKE) csúcstalálkozójának zárónapján a dél-kínai Szucsouban 2015. november 25-én.
photo_camera Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel Szocsuban, 2015-ben. Fotó: MTI / Trebitsch Péter

Március 14-én az ENSZ emberi jogi tanácsában érte el Magyarország, hogy egy Egyiptommal kapcsolatos határozatot felpuhítsanak, és az ottani emberi jogi helyzetről szóló kritikák élét kicsorbítsák. (mno)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.