Több mint száz tüntetők tartóztattak le Oroszország városaiban

külföld
2017 március 26., 12:49
comments 208

Alekszej Navalníj orosz ellenzéki politikus nagyjából száz orosz városba szervezett vasárnap korrupcióellenes tüntetést, amik keretében több ezren vonultak az utcákra. Ez a demonstráció lett a 2011-es és 12-es, választási csalások elleni tömegtüntetések óta a legnagyobb ellenzéki megmozdulás Oroszországban.

Tüntetőt visznek el a rendőrök a moszkvai tüntetésen (AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV)
photo_camera Tüntetőt visznek el a rendőrök a moszkvai tüntetésen (AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV)

A Kreml természetesen még előzetesen törvénytelennek bélyegezte és provokációnak minősítette a tüntetéseket. Több városban azzal próbálták ellehetetleníteni a megmozdulásokat, hogy csak a települések szélére adtak ki gyülekezése engedélyt, de volt olyan is, ahol egyáltalán nem adtak engedélyt a tüntetésre.

Moszkvában is több ezren gyűltek össze egy békés sétára, itt akart tüntetni Navalnij is. A főszervezőt azonban néhány perccel az érkezése után letartóztatták.

A tüntetők megpróbálták elállni a politikust szállító rendőrségi furgon útját, de Navalnij később maga is kérte, hogy hagyják most őt, hiszen a vasárnapi rendezvénynek nem róla kell szólnia, hanem a korrupció elleni kiállásról. A politikust így elszállították a tömegből a rendőrök.

Sokan tüntettek Szentpétervár központjában is. Fotó: Valja Egorsin/NurPhoto
photo_camera Sokan tüntettek Szentpétervár központjában is. Fotó: Valja Egorsin/NurPhoto

A tiltások ellenére sok helyen megtartották a demonstrációkat, a távol-keleti Vlagyivosztoktól Moszkváig szinte minden nagyobb városban voltak tüntetések, egyes helyszíneken csak néhány száz, néhol több ezer résztvevővel. Moszkvában a rendőrség hétezer tüntetőt jelentett, más szemtanúk szerint ennél lényeges többen, akár kétszer ennyien lehettek. A rendőrök összesen több száz tünetőt tartóztattak le, olyan indokokkal, hogy „illegális jelszavakat” kiabáltak. Ellenzéki csoportok szerint körülbelül 700 ember letartóztatásáról számoltak be, a kormánypárti média 500 esetről írt. A demonstrálók illetve a letartóztatottak között is láthatóan nagyon sok volt a fiatal, akár középiskolás korú. A Puskin térnél készült ez az életkép:

link Forrás

Navalníj délután azt közölte Twitterén, hogy jól van, egy rendőrörsön tartják fogva, a Medvegyevről készült filmről beszélget a rendőrökkel, és arra kérte a tüntetőket, hogy folytassák békés sétájukat a nagyszerű időben.

A Puskin tér környékén folyó rendőri akciókról folyamatosan érkeznek a mozgóképes beszámolók:

link Forrás
link Forrás

A tüntetések kiváltó oka az a jelentés volt, amelyet a Navalníj vezette Korrupció-ellenes Alapítvány készített a Putyin-rendszer második emberének tartott Dimitríj Medvegyev miniszterelnökről. A jelentés szerint a politikus titokban hatalmas magánvagyont gyűjtött, kenőpénzeket fogadott el, luxusingatlanai, borászatai, jachtjai vannak. (BBC, Guardian, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.