Simán nyert Merkel pártja a tartományi választásokon

2017 március 26., vasárnap 17:02
112

Továbbra is a CDU maradt a legerősebb politikai erő a Saar-vidéken. A vasárnap tartott tartományi választáson az Infratest dimap exit-poll felmérése szerint Merkel pártja 41 százalékot szerzett. Ez azt jelenti, hogy az ország legkisebb tartományában a kereszténydemokraták erősödni tudtak az elmúlt 5 évben, mivel a 2012-es választásokon csak 35,2 százalékot értek el.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel - Fotó: AFP/Thomas Kienzle Fotó: THOMAS KIENZLE

Közben a szociáldemokrata SPD csak 29,5 százalékot ért el, a szélsőbaloldali Linkére pedig 13 százalék szavazott. Így az SPD-nek és a Linkének együtt csak 24 helye lenne a tartományi parlamentben, ami kettővel kevesebb, mint ami az abszolút többséghez kell. Így valószínűbb, hogy a szociáldemokraták a CDU-val folytatják tovább a nagykoalíciós kormányzást a CDU-s Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével.

A szélsőjobboldali AfD csak 6 százalékot kapott, és ezzel bejutottak a tartományi törvényhozásba. A Zöldek viszont kiestek a parlamentből, mivel csak 4,5 százalékot értek el. (ARD)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt