Simán nyert Merkel pártja a tartományi választásokon

külföld
2017 március 26., 17:02

Továbbra is a CDU maradt a legerősebb politikai erő a Saar-vidéken. A vasárnap tartott tartományi választáson az Infratest dimap exit-poll felmérése szerint Merkel pártja 41 százalékot szerzett. Ez azt jelenti, hogy az ország legkisebb tartományában a kereszténydemokraták erősödni tudtak az elmúlt 5 évben, mivel a 2012-es választásokon csak 35,2 százalékot értek el.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel - Fotó: AFP/Thomas Kienzle
photo_camera Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel - Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Közben a szociáldemokrata SPD csak 29,5 százalékot ért el, a szélsőbaloldali Linkére pedig 13 százalék szavazott. Így az SPD-nek és a Linkének együtt csak 24 helye lenne a tartományi parlamentben, ami kettővel kevesebb, mint ami az abszolút többséghez kell. Így valószínűbb, hogy a szociáldemokraták a CDU-val folytatják tovább a nagykoalíciós kormányzást a CDU-s Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével.

A szélsőjobboldali AfD csak 6 százalékot kapott, és ezzel bejutottak a tartományi törvényhozásba. A Zöldek viszont kiestek a parlamentből, mivel csak 4,5 százalékot értek el. (ARD)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.