Lázár János szerint az egyetemen oktatott tárgyak tekintélyes része liberális

POLITIKA
2017 április 01., 06:33
comments 494


Liberális egyetem

– mondta Lázár János egy Magyarországon működő amerikai egyetemről, a McDaniel Collage-ről azon a kormányzati sajtótájékoztatón, amit valamiért a parlamentben tartanak, és mi továbbra sem mehetünk be rá. Az összefüggés az volt, hogy nem kell aggódni az éppen a kormányzatilag betiltalás alá csúszó CEU miatt, mert a „magát liberálisnak mondó” McDaniel College éppen hogy megfelelt azoknak a kormány által a semmiből előhúzott előírásoknak, amiknek a CEU nem, márpedig a McDaniel College egy „szimbolikus liberális egyetem”.

photo_camera (Fotó: Miniszterelnökség)

Hogy miért liberális? Hogyan fertőz meg egy ilyen gyökértelen és kártékony eszme egy egész egyetemet Hódmezővásárhely egykori polgármesetere, szegedi jogi egyetem 1999-es végzettje szerint? Hát azért, mert a nevében is benne a McDaniel College-nak, hogy

liberal arts,

ugyanis a magánegyetem College of the Liberal Arts and Sciences-ként határozza meg magát.

Más kérdés, hogy a liberal arts nem liberális művészeteket vagy liberális tudományokat jelent, hanem gyakorlatilag az összes alapműveltséget adó tárgyat a filozófiától a matematikán át a csillagászatig. Nagyjából ugyanaz, mint amit Magyarországon szabadbölcsészetnek hívnak, kiegészítve olyan tárgyakkal, amik itthon nem tartoznak a humán műveltség körébe.

Szóval abban, hogy liberal arts and sciences, nagyjából minden alaptárgy benne van, amit egyetemen oktathatnak, így Lázár János alaposan feladja a leckét azoknak, akik a liberalizmus minden formáját el szeretnék kerülni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.