Lázár János szerint az egyetemen oktatott tárgyak tekintélyes része liberális

2017 április 1., szombat 6:33
500


Liberális egyetem

– mondta Lázár János egy Magyarországon működő amerikai egyetemről, a McDaniel Collage-ről azon a kormányzati sajtótájékoztatón, amit valamiért a parlamentben tartanak, és mi továbbra sem mehetünk be rá. Az összefüggés az volt, hogy nem kell aggódni az éppen a kormányzatilag betiltalás alá csúszó CEU miatt, mert a „magát liberálisnak mondó” McDaniel College éppen hogy megfelelt azoknak a kormány által a semmiből előhúzott előírásoknak, amiknek a CEU nem, márpedig a McDaniel College egy „szimbolikus liberális egyetem”.

(Fotó: Miniszterelnökség) Fotó: Hungarian Prime Ministry Press O

Hogy miért liberális? Hogyan fertőz meg egy ilyen gyökértelen és kártékony eszme egy egész egyetemet Hódmezővásárhely egykori polgármesetere, szegedi jogi egyetem 1999-es végzettje szerint? Hát azért, mert a nevében is benne a McDaniel College-nak, hogy

liberal arts,

ugyanis a magánegyetem College of the Liberal Arts and Sciences-ként határozza meg magát.

Más kérdés, hogy a liberal arts nem liberális művészeteket vagy liberális tudományokat jelent, hanem gyakorlatilag az összes alapműveltséget adó tárgyat a filozófiától a matematikán át a csillagászatig. Nagyjából ugyanaz, mint amit Magyarországon szabadbölcsészetnek hívnak, kiegészítve olyan tárgyakkal, amik itthon nem tartoznak a humán műveltség körébe.

Szóval abban, hogy liberal arts and sciences, nagyjából minden alaptárgy benne van, amit egyetemen oktathatnak, így Lázár János alaposan feladja a leckét azoknak, akik a liberalizmus minden formáját el szeretnék kerülni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt