Az oroszországi pusztítást hozhatja el a civilellenes törvény az Amnesty International szerint

Vasárnap este mutattuk be azt a törvénytervezetet, amivel a Fidesz orosz mintára a külföldről támogatást kapó civil szervezetek ellehetetlenítésére készül. 

Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy a hasonló orosz és izraeli törvényről több nemzetközi fórumon kimondták, hogy súlyosan sérti az egyesülési jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát. 

A törvénytervezet indoklását Demeter álságosnak és aggasztónak nevezte, mivel a kormány a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemre, valamint az átláthatóságra hivatkozik. Holott Demeter elmondása szerint eddig is teljesen átláthatóan működtek, nincs alapja szerinte a kormány célozgatásának. 

Az Amnesty szakértője szerint a törvény ugyanazt a pusztítást okozhatja, mint Oroszországban: több tucat civil szervezetnek kellett bezárnia azért, mert nem mentek bele abba, hogy megbélyegezetten működjenek vagy mert a korábbi finanszíroozok veszélyesnek ítélték meg a szervezet támogatását. 

Az Amnestynek komoly alkotmányos aggályai vannak a törvénytervezettel, ami szerintük nemzetközi egyezményeket is sérthet.