Csak Soros-egyetemnek nevezik az államtitkárok a CEU-t

POLITIKA
2017 április 03., 11:58
comments 103

Hétfőn a parlamentben napirend előtt a szocialista Hiller István és a jobbikos Szávay István is a CEU bezárásáról szóló törvényt támadta. 

Hiller kérdések sorával kezdte: Jó Magyarországnak, ha egy magas színvonalú egyetemet bezárnak? Jó, ha egy egyetem emeli Magyarország nemzetközi tekintélyét? Arról beszélt, hogy Magyarországnak nemzeti érdeke a CEU megmaradása, és ezt bizonyítja, hogy az MTA elnökétől a Nobel-díjas tudósok sora állt ki a törvény ellen.

A szocialista politikus a Tanú című filmbe illő helyzetnek nevezte, hogy a kormány olyan törvényt kér számon a CEU-tól, amit még el sem fogadtak. "Vonják vissza!" - mondta a törvénytervezetről.

Hiller István érkezik az MSZP Rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba 2014. július 19-én.
photo_camera Hiller István (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Szávay István jobbikos képviselőnek az a baja a törvénnyel, hogy "bolsevista módon, figyelemelterelésből" nyújtották be. Arról beszélt, hogy a Fidesz Soros György elleni harca hiteltelen, mert a pártot éppen Soros szabadította az országra, és éppen a Fidesz elindítása volt Soros György legnagyobb bűne. Szávay arra is figyelmeztetett, hogy a külhoni magyar egyetemeket is veszélybe sodorta a kormány, hiszen Romániában már hasonló törvénnyel akarnak fellépni az ottani magyar intézményekkel szemben. 

Szávay István
photo_camera Szávay István

Rétvári Bence és Dömötör Csaba államtitkár válaszoltak. Mindketten kizárólag Soros-egyetemnek nevezték a CEU-t, az egyetem valódi nevét igyekeztek nem venni a szájukra. 

Rétvári azt mondta, hogy "nagyon jó a törvényjavalsat", és végig azt ismételgette, hogy "Soros-egyetem" az előjogait védi, és a törvények betartása helyett meg akarja változtatni a magyar törvényeket. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy milyen törvényt nem tart be a CEU. Szerinte megtévesztették azokat a tudósokat, akik most tiltakoznak a törvény ellen, és hisztériakeltés folyik az ügyben. 

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2016 május 23-án.
photo_camera Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2016 május 23-án (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Dömötör a Jobbik alelnökének, Toroczkai Lászlónak a CEU-ellenes kirohanását idézte, és általában arról beszélt, hogy a Simicska-család mozgatja a pártot. "Apu, vedd meg nekem a pártot" - gúnyolódott Simicska Ádámon, és azt mondta, hogy jobb lenne azt kiírni a párt plakátjaira, hogy "önök plakátolnak, a gazdájuk pedig fizet". (A Jobbik hétvégén kirakott plakátjain a "ti dolgoztok, ők lopnak" felirat olvasható.)

Ikolity István az LMP részéről elsősorban arról beszélt, hogy népszavazást kellene kiírni a paksi atomerőmű bővítéséről, de egy mondattal a CEU-t is szóba hozta. Azt mondta, hogy a kormány a 70-es évek Kambodzsájának szintjére süllyeszti Magyarországot, és hamarosan betiltják majd a szemüveg viselését is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.