A rektorhelyettes szerint már teljesen világos, hogy a kormány meg akarja szüntetni a CEU-t

POLITIKA
2017 április 03., 22:08

Miután a parlament megszavazta, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalják a CEU-ról szóló törvénymódosítást, hétfő este a Törvényalkotási Bizottság már egy módosítót is hozzátett, miszerint, ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van (mint a CEU esetében az Egyesült Államok), és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. 

Vagyis úgy módosítják a feltételeket, hogy ne csak New York állam vezetésének, hanem a Donald Trumpnak is szerződést kelljen kötnie a magyar kormánnyal. Csakhogy az oktatással kapcsolatos ügyekben az Egyesült Államokban pont nem a szövetségi kormány, hanem a tagállamok kormányai az illetékesek. Trump – vagy bármely más szövetségi politikus – az USA törvényei szerint egyáltalán nem illetékes oktatási ügyekben. Így az sem világos, hogy egyáltalán meg lehet-e kötni azt a szerződést, ami nélkül a CEU nem működhetne tovább.  

A kormánypárti javaslatra még a határidőket is szűkítették, így ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. A bizottsági módosítás a hatálybalépést is előbbre tolja, szeptember 1-je helyett a kihirdetést követő napra teszi. A feltételeket nem teljesítő egyetemek már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat. Az eredetileg benyújtott javaslat csak 2018 szeptemberétől titltta volna meg új hallgatók fölvételét. 

A CEU szerint ez a bizonyíték arra, hogy meg akarják szüntetni az egyetemet

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese épp interjút adott a HírTv Egyenesen című műsorában, amikor értesült a módosításról.

„Ha ez igaz, akkor teljesen tiszta víz került a pohárba. Akkor meg akarják szüntetni az egyetemet, fel akarják számolni”

– reagált Enyedi, majd hozzátette, hogy Donald Trump hiába fogadná Orbán Viktort, hogy aláírják az egyezményt, mert az amerikai elnöknek nincs joga egyezményt aláírni egyetemekről, mert ez egy oktatási ügy, amihez neki nincs köze. 

photo_camera Enyedi Zsolt az Egyenesen műsorában

A rektorhelyettes szerint a törvényhozók ezt nyilván tudják, ezért ha egy teljesíthetetlen feltételt követelnek meg, akkor azzal azt mondják, hogy nem akarják a CEU-t. Hozzátette, hogy ha tárgyalni lehet, akkor tárgyalnak, ha nem lehet, akkor bírósághoz fordulnak.  

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.