A kormány idén annyit szán óvodafejlesztésre, mint amennyit Mészáros Lőrinc 2015-ben osztalékként kivett a családi cégéből

politika
2017 április 5., 9:00
comments 80

Idén is 3,5 milliárd forintos központi költségvetési forrásra nyújthatnak be pályázatot a települési önkormányzatok óvodafejlesztési projektekre és gyermekétkeztetési infrastrukturális feltételek javítására – közölte az MTI-vel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány családbarát politikájának egyik alapvető pillére, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa a gyerekvállalást és a gyereknevelést, és a különféle szabályozási és adópolitikai intézkedések mellett a kapcsolódó intézményi ellátás ugyancsak kiemelt figyelmet érdemel, ennek jegyében hívta életre a kormány azt a két programsorozatot, amely az óvodai feladatellátáshoz kapcsolódó fejlesztéseket célozza – mondta.

Varga elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei költségvetésben is 2,5 milliárd forint jut az „óvodai kapacitásbővítést célzó beruházások támogatása” keretében új önkormányzati óvodák létrehozására, az önkormányzati tulajdonban lévő, a települési önkormányzat, továbbá társulás által fenntartott, óvodai feladatellátást szolgáló intézmények férőhelyeinek növelésére és kapcsolódó fejlesztések megvalósítására.

Ezen kívül az önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására 1 milliárd forintot különített el a kormány, ebből a települési önkormányzatok fejleszthetik az általuk fenntartott és működtetett, az óvodai gyermekétkeztetést kiszolgáló konyhákat és étkezőhelyiségeket, új konyhákat hozhatnak létre, valamint a feladatellátáshoz szükséges eszközöket szerezhetnek be.

Ez összesen 3,5 milliárd forint, Mészáros Lőrinc 2015-ben pont ennyit vett ki a Mészáros és Mészáros Kft.-ből osztalékként.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (középtől jobbra) a Kastély Óvoda alapításának 60. évfordulója és az óvoda történetéről szóló kiadvány bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen Felcsúton, a faluházban 2015. november 7-én. Mellette balra Mészáros Lőrinc polgármester, jobbra Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A pályázatokat a korábbi gyakorlatnak megfelelően az önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár illetékes igazgatósága útján lehet benyújtani, a határidő május 9. A vissza nem térítendő, az egyes települések adóerő-képességének figyelembevételével megítélt, társfinanszírozás jellegű támogatások 2018. december 31-ig használhatóak fel – mondta Varga Mihály. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt