Kotonokkal készítenek olcsó házi bort a kubaiak

gasztronómia
2017 április 05., 09:14
comments 38

A kubai gazdaságban nagyon sok termékből hiány van, viszont az ország szigorú közegészségügyi törvényei gondoskodnak arról, hogy kotonból mindig legyen sok, és olcsón meg lehessen őket szerezni. Éppen ezért az élet egyre több területén kezdték el az emberek könnyen beszerezhető kotonokkal helyettesíteni a hiánycikkeket.

Egy ilyen terület a borkészítés is, amivel egészen sokan foglalkoznak Kubában. mivel az országban 25-30 dollár, azaz kb. 7-9 ezer forint az átlagos jövedelem, az emberek nem igazán vesznek importált bort, arra ugyanis rámenne a havi fizetésük. Az otthon gyártott borokat azonban kedvükre ízesíthetik mindenféle gyümölccsel.

A koton feltűnt a borkészítésben is: egyszerűen ráhúzzák az erjesztőkanna szájára. Mikor a folyadék erjed, gázokat bocsát ki, így a koton felfújódik. Mikor a koton újra összemegy,a borkészítő tudja, hogy az erjedési folyamat véget ért, és a bor kész a palackozásra.

Ezt az AP-nek egy Orestes Estevez nevű borkészítő mutatta be, aki nagyüzemben termel, és éttermeknek is szállít bort.

link Forrás

(via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.