Az osztrák kancellár is bejelentkezett a CEU-ért

2017 április 6., csütörtök 15:48

Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet (CEU) az osztrák kancellár – jelentette az APA, majd az osztrák kancellári hivatal az osztrák hírügynökségnek megerősítette, hogy Christian Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett, és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel.

Frissítés: A kancellári hivatal csütörtök késő este kiadott közleményében arról számolt be, hogy Kern a nap folyamán Soros Györggyel folytatott megbeszélést, amin szót ejtettek a CEU-ról és az egyetem jövőjéről is. A közlemény szerint az osztrák kancellár felajánlotta támogatását Soros Györgynek, az egyetem átköltöztetésére vonatkozóan konkrét ajánlat azonban nem hangzott el. „Amennyiben a CEU gondolkodik a székhelyváltáson, Ausztria és Bécs természetesen kész az erről folytatandó további megbeszélésekre” – közölte a hivatal.

Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök az Országház Delegációs termében tartott sajtótájékoztatójukon 2016. július 26-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta: Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen egy opciót jelent, de még próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen. A rektorhelyettes reméli, sikerrel járnak majd, de „amennyiben a politikai döntéshozók eldöntötték, hogy kiszorítanak minket az országból, nincs más választásunk, minthogy ezt komolyan vegyük”.

Enyedi szerint „ideológiai küzdelem” zajlik, és „úgy tűnik Orbán Viktor semmi nem szeret, ami akár megközelítőleg liberális, toleráns és progresszív”, az egyetem alapvető értékei, vagyis a nyitott társadalom, „irritálhatja” a kormányfőt.

Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes a hét elején azt nyilatkozta, hogy „amennyiben az intézmény új székhelyet keres, úgy szívesen meghívná a Soros-egyetemet Bécsbe”. A zöldpárti politikus a Kuriernak kedden azt nyilatkozta, hogy a munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és hétfőn levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket. Az osztrák politikus azt is mondta, hogy neki az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát, így most az a fontos, hogy megoldást találjanak a budapesti székhelyen, Bécs csupán B-terv lehetne.

Beate Meinl-Reisinger a liberális Neos ellenzéki parlamenti párt bécsi szervezetének vezetője szerint „nagy lehetőség lenne Bécs számára”, ha az egyetem az osztrák fővárosba költözne – írja az MTI.

Jó reggelt, Ausztria!

Úgy látszik, Ausztria az egész világhoz hasonlóan szintén bedőlt egy világméretű blöffnek, aminek a megfejtése egyszerűen annyi, hogy Isaura meg Columbo felesége, illetve Soros. Legutóbb itt írtunk arról, hogy hosszan próbáltuk kideríteni, miért jó tönkretenni az ország legjobb egyetemét, de nem jártunk sikerrel. (Az egyik lehetséges válasz szerint arról van szó, hogy egyszerűen a tahóság lett a Fidesz–KDNP egyetlen ideológiája.)