Legkeményebb rajongói sorban fordulnak el Trumptól a szíriai légicsapás miatt

Komolyabb felzúdulást okozott a Donald Trump-keménymagban, hogy Amerika rakétacsapással válaszolt Aszad vegyi támadására. Egymás után fejezik ki, hogy eddig tartott a rajongás.

Hivatalos: leszálltam a Trump-vonatról. Jó móka volt eddig, de vége, mostantól inkább Le Penre koncentrálok, aki próbálta figyelmeztetni Trumpot a katasztrófa előtt - írja például több posztban a trumpista Infowars.com szerzője, Paul Joseph Watson. 

Minden gyerek életében eljön, amikor Apu ("Daddy") keserű csalódást okoz neki - írja a Trumpot következetesen Daddynek nevező Milo Yiannopoulos

"Trump elveszíti a bázisát, ha háborúba megy Szíria ellen, azok pedig, akik a választás előtt elárulták, megint el fogják árulni" - twitteli az újjobboldal egyik sztárszerzője, Mike Cernovich. 

Richard Spencer, az alt right egyik főalakja (aki januárban még "Hail Trump!"- kiáltással köszöntötte az új elnököt karlengető közönsége előtt) pedig nemcsak azt mondja, hogy az alt right a háború ellen van, de idáig is eljut:

Az alt right/újjobboldal, illetve ehhez közeli körök egyik legtöbbet hangoztatott érve a kampány alatt az volt, hogy  azért kell Trump, mert Hillary Clintonnal ellentétben ő nem viszi háborúba az országot.

Most egyébként nemcsak ezt kérik számon, hanem konkrétan kamunak tartják Aszad vegyi fegyveres támadását is. Az Infowars szerint Soros György által támogatott szervezetek "false flag"-akciójáról van szó, amivel az amerikai beavatkozást akarták kiprovokálni. 

Maga Trump twittelt néhány olyat korábban, aminek szöges ellentéte a mostani lépés. 2013-ban, még inkább a tévévilág sztárjaként mint politikusként azt üzente Obamának, hatalmas hiba lenne megtámadni Szíriát, pláne kongresszusi felhatalmazás nélkül. Igaz, 2013-ban írt olyat is:

"Nem támadnám meg Szíriát, de ha igen, az meglepetés lenne, és nem fecsegnék róla előtte a médiának." (Buzzfeed, New York Times)