Náci karlendítésekkel üdvözölték Trump győzelmét

külföld
2016 november 22., 19:52
comments 190

Washingtonban tartott konferenciát a hétvégén a National Policy Institute nevű fajvédő szervezet. Ők voltak azok, akik 2014 őszén még Budapesten akartak hasonlót rendezni, de vezetőjüket Richard Spencert akkor letartóztatták.

Spencer az amerikai szélsőjobb híres figurája. Eredetileg tőle származik az alternatív jobboldal kifejezés, ami az ő esetében gyakorlatilag neonácizmust jelent - más kérdés, hogy az alt right meghatározást az utóbbi időben ennél sokkal szélesebb rétegek leírására is használják.

Spencer fehér nacionalista nézeteit általában igyekszik népszerű formában terjeszteni (az utóbbi időben több cikk is foglalkozik azzal, hogy miért dőlnek be sokan a külső coolságának), most szombaton viszont nem fogta vissza magát. A "Hail Trump!"-felkiáltást náci karlengetések és éljenzés fogadja a közönség soraiból. A konferencián körülbelül kétszázan voltak.

Ahogy Ross Douthat, a New York Times szerzője megjegyzi, Spencer jelentőségét azért nem szabad túlértékelni, egy szűk körű szélsőségről van szó. Arra viszont nagyon is érdemes figyelni, Trump és a Breitbart-világ mennyire használja fel az ilyen figurákat.

Trump stábja hétfőn közölte, elítélik a rasszizmust, és azt mondták, Trump minden amerikai elnöke akar lenni. Kedden pedig a New York Timesnak maga Trump azt mondta, elhatárolódik tőlük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt