Milo Yiannopoulos távozik a Breitbarttól a pedofíliáról szóló megjegyzései miatt

2017 február 21., kedd 20:03

Óriásit fordult a világ két nap alatt a trumpista jobboldal egyik vezértrolljával. Hétvégén még az HBO-n szerepelt Bill Maher műsorában, és úgy volt, hogy hamarosan beszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) éves konferenciáján, és nemsokára megjelenik Dangerous című könyve.

Aztán előkerült két videórészlet, amikben arról beszélt, elfogadható lehet idősebb férfiak és fiatal fiúk szexuális kapcsolata, a beleegyezési korhatár pedig nem fekete-fehér dolog.

A videók felbukkanása után a folyamatos provokációkkal ismertté vált Yiannopoulos olyan hangnemre váltott, amit soha nem lehetett hallani tőle. Facebook-posztokban írt arról, hogy mélységesen elítéli a pedofíliát, hogy nem megfelelő kifejezéseket használt (például nem kellett volna fiút mondania fiatalember helyett), és arról is beszélt, hogy saját maga is zaklatás áldozata volt.

De ez már nem mentette meg. Előbb az ACU mondta vissza a meghívást, majd lemondták a könyvére kötött szerződést. Aztán megjelentek hírek arról, hogy a Breitbartnál tucatnyi ember mondana fel, ha nem rúgnák ki.

Kedden végül ő maga mondott le a Breitbart tech-szerkesztői posztjáról.

Sajtótájékoztatóján pedig elmondta, 13 és 16 éves korában volt szexuális zaklatás áldozata, ebből egyszer egy pap volt az elkövető. Yiannopoulos szerint ő semmilyen módon nem támogatja, vagy tartja elfogadhatónak a pedofíliát, de elnézést kér azoktól az áldozatoktól, akiket megbántottak a szavai.

A Breitbarttól való távozása után saját, új oldalt indít, és azt mondja, ezután sem adja fel a provokatív vicceket.