Oroszország segít megerősíteni Szíria légvédelmét

külföld
2017 április 07., 15:54
comments 106

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov jelezte, hogy a péntek hajnalban történt rakétatámadás súlyosan károsíthatja az orosz-amerikai kapcsolatokat, melyek már eddig is rossz állapotban volt. Oroszország hamar jelezte, hogy az esetet egy szuverén állam elleni aggresziónak tekintik, ami nemzetközi jogot sért. 

Igor Konasenkov tábornok, a védemi minisztérium szóvivője pedig jelezte, hogy az orosz hadsereg lépéseket fog tenni, hogy megerősítsék Szíria légvédelmét, hogy Szíria megvédhesse a legérzékenyebb létesítményeit. 

Oroszország korábban már jelezte, hogy a jövőben nem fogják megosztani az Egyesült Államokkal, hogy hol repülnek a vadászgépeik és kezdeményezték az ENSZ BT rendkívüli összehívását is. Ezt az ENSZ BT nem állandó tagja, Bolívia is támogatta, sőt, ők zárt tárgyalást szerettek volna. Az ENSZ BT aktuális elnöke, az amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley viszont elutasította ezt, nyílt ülés lesz majd. 

Az amerikai hadsereg összesen 59 Tomahawk rakétát lőtt ki a USS Porter és a USS Ross rombolókról a szíriai Sarjat légitámaszpontra, válaszul az Aszad serege által elkövetett gáztámadásra. 

Oroszország helyettes nagykövete az ENSZ-ben, Vladimir Safronkov (AFP PHOTO / Jewel SAMAD)
photo_camera Oroszország helyettes nagykövete az ENSZ-ben, Vladimir Safronkov (AFP PHOTO / Jewel SAMAD)

Pénteken mind republikánus, mind demokrata képviselők pozitívan nyilatkoztak a rakétatámadásról, és hozzájuk csatlakoztak európai vezetők is: Angela Merkel és Francois Hollande is Aszadot hibáztatta, amiért vegyifegyveres-támadást hajtott végre. Merkel sajtónyilatkozatában elmondta, hogy péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a "korlátozott és célzott" amerikai légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök visel felelősséget.

    Rámutatott, hogy a vegyifegyver-használat háborús bűncselekmény, és hozzátette: a háborús bűncselekmények dimenziójára, az emberi szenvedés mértékére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elleni "blokádra" tekintettel elfogadható lépés volt az amerikai légitámadás.
    Azonban az eset arra is rámutatott, hogy minden eddiginél nagyobb erővel kell törekedni a politikai rendezésre az ENSZ BT-ben és a genfi béketárgyalásokon 

Szír kormányközeli források szerint legalább 14 szíriai vadászgépet sikerült elpusztítani a rakétatámadással. A hadsereg szerint a támadásnak hat áldozata volt és komoly károk érték a támaszpontot. 

Az Egyesült Államok tájékoztatása szerint előre értesítették Oroszországot a támadás tervéről, hogy minimalizálják az orosz áldozatok számát. Vélhetően ezért fordulhatott elő, hogy a szír hadseregnek viszonylag kevés gépe esett áldozatául a támadásnak. (Financial Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.