Oroszország szuverén ország elleni agressziónak minősítette az amerikaiak szíriai légicsapását

külföld
2017 április 07., 04:23
comments 266
A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. Ezt a bázist bombázta meg 2017. április 7-én az USA, hogy megtorolja a szíriai rezsim három nappal korábbi, legalább hetven civil halálát okozó vegyifegyvertámadását.
photo_camera A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. AFP PHOTO / US Department of Defense

"Szuverén nemzet elleni agressziónak" nevezte szóvivője útján az amerikaiak hajnali szíriai légi támadását Vlagyimir Putyin. Rövid közleményében azzal vádolta az amerikaiakat, hogy "csak az iraki akcióik civil áldozatairól próbálják elterelni a figyelmet".

Arról, hogy az amerikai légicsapás válasz volt az Oroszország anyagi-politikai-katonai támogatását élvező szír rezsim idlibi vegyi támadására, Putyin nem tett említést.

Az amerikai haditengerészet magyar idő szerint 2:40 perckor 59 rakétát lőtt ki a homszi Sajrat légitámaszpontra, ahonnan hírszerzési értesüléseik szerint a vegyi támadást indították. Szíriai emigráns szervezetek információi szerint a csapás gyakorlatilag az egész bázist romba döntötte, a Reuters értesülései szerint előzőleg evakuált bázison négy katona vesztette életét.

link Forrás

Azzal kapcsolatban amúgy, hogy hányan és kik lehettek a bázison, ellentmondásosak a hírek. A CNN értesülései szerint a Sarjat támaszpontot oroszok is használták, és jelen is voltak a csapás idején. A Reuters értesülései szerint amúgy az amerikaiak előzetesen értesítették az oroszokat a csapásról, és szándékosan nem célozták a bázisnak azokat a részeit, ahol oroszok is lehettek.

Homsz rezsimhű kormányzójának állítása szerint a csapásnak polgári áldozatai is vannak.

Az amerikai támadást Irán is elítélte, de sokkal visszafogottabban Putyinnál. "Irán határozottan elítél minden ilyen egyoldalú akciót, amely csak a terroristákat erősíti Szíriában, és bonyolítja a helyzetet a térségben" - nyilatkozta az iráni külügyminisztérium szóvivője. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.