Az USA már csak Aszad nélkül bírja elképzelni Szíria jövőjét

külföld
2017 április 09., 07:17
Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Bassár el-Aszad megbuktatását jelölte meg az Egyesült Államok céljaként. Drew Angerer/Getty Images/AFP
photo_camera Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Bassár el-Aszad megbuktatását jelölte meg az Egyesült Államok céljaként. Drew Angerer/Getty Images/AFP

A rezsimváltást, magyarán Bassár el-Aszad megbuktatását jelölte meg a Trump-kormányzat elsődleges céljaként Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, aki szerint enélkül

nem lehet béke a hatodik éve tartó polgárháború dúlta országban.

Ez éles fordulat Trump külpolitikájában, aki csütörtökig az ISIS elleni harcot tartotta prioritásnak, ebben pedig Oroszországgal, így végső soron Oroszország közel-keleti kliensével, Aszaddal is hajlandó lett volna szövetséget kötni. Mi több, Trump a választási kampányában folyamatosan bírálta elődei - nemcsak a demokrata Barack Obama, hanem a republikánus George W. Bush - külpolitikáját, visszautasítva, hogy az Egyesült Államoknak ideológiai alapon, a demokrácia terjesztése érdekében is be kéne avatkoznia.

Ennek az elzárkozó külpolitikának a héten egyértelműen vége szakadt.

Trump előbb csütörtökön - magyar idő szerint péntek hajnalban - légi csapást rendelt el a szír kormányerők egyik légitámaszpontja ellen, ahonnan az amerikai hírszerzés adatai szerint kedden vegyi támadást intéztek szír civilek ellen. A péntek hajnali rakétacsapás inkább csak szimbolikus gesztus volt:

az oroszokkal 2015-ben kötött megállapodás alapján előre értesítették a csapásról Moszkvát, amely szinte biztosan továbbította az információt szír szövetségeseinek.

Maga a csapás így valószínűleg nem okozott nagy károkat, annak ellenére sem, hogy vagy hatvan millió dollárnyi Tomahawk rakétát, összesen 26,5 tonnányi robbanószert lőttek ki a Homszhoz közeli Sajrat légitámaszpontra. Szólni azért kellett a támadásról, mert az orosz hadsereg több szíriai légitámaszpontot is használ, így a Sajratot is.

Ugyanebbe a folyamatba illik bele, hogy az amerikai haditengerészet vasárnap támadó harccsoportot vezényelt a Koreai-félsziget közelébe, ahol Észak-Korea ellen léphetnek fel.

Hogy teljes a fordulat, azt Haley nyilatkozatának többi része teszi egyértelművé. Az amerikai külpolitika közel-keleti céljaiként az ISIS legyőzése mellett Irán szíriai befolyásának felszámolását és Aszad elnök megbuktatását jelölte meg. "Nincs semmilyen lehetőség a politikai rendezésre, amely nyomán Aszad a rezsim vezetője maradhat" - mondta. Szerinte a friss fejlemények alapján elképzelhetetlen olyan rendezés, ami úgy garantálná a békét és a stabilitást, hogy annak Aszad is a része volna. "Úgy gondoljuk, a rezsimváltás olyasmi, ami meg fog történni" - mondta.

Oroszország már a péntek hajnali légicsapásra is idegesen reagált. Előbb egy szuverén ország elleni agressziónak minősítette azt, majd bosszúból felmondta azt az orosz-amerikai megállapodást, amely alapján a két, a szíriai konfliktusban aktív szerepet vállaló nagyhatalom folyamatosan tájékoztatta egymást a szír légtérben végzett műveleteiről.

Ez, tünjék bár technikai részletnek, valójában életbevágó. Így kerülhették el eddig a szír légtérben repkedő amerikai és orosz harci gépek egymást, és a tévedésekből adódó konfliktusokat. És ez alapján tudták előre figyelmeztetni az amerikaiak az oroszokat a készülő csapásról, hogy elkerülhessék az áldozatokat. Az orosz döntés két szempontból is aggasztó:

  • egyrészt amiatt az ezer amerikai katona miatt, akik jelenleg szír területen támogatják a légicsapásokat, és elsőszámú célpontjai lehetnek a szír bosszúnak;
  • másrészt azért, mert ezzel Oroszország a további csapások megakadályozását remélheti, feltételezvén, hogy az amerikaiak nem kockáztatnának orosz áldozatokat.

Haley nyilatkozatára az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov reagált. Szerinte a rezsimváltás igényének bejelentésével az Egyesült Államok "elszabotálja" a békekötésre irányuló erőfeszítéseket. Szerinte ugyanis ez csak harcra buzdíthatja Aszad fegyveres ellenzékét.

Ami alighanem célja is lehet az amerikaiaknak, legalábbis ha a hagyományos külpolitikai stratégiájukból indulunk ki. Márpedig a jelek szerint bő három hónapos szünet után újra ki lehet indulni ebből. A szíriai konfliktus élezésével kiprovokálhatják, hogy Oroszország újra intenzívebben támogassa a csak orosz támogatással túlélni képes rezsimet, amivel jelentős orosz erőforrásokat köthetnek le a térségben - távol olyan, a NATO szempontjából érdekesebb színterektől, mint a Baltikum, vagy éppen Ukrajna. Egyben jelentős anyagi szerepvállalásra is kényszeríthetik az amúgy nem túl rózsás állapotú orosz gazdaságot. (Via MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.