Egy volt fideszes polgármestert gyanúsítanak EU-s pénzek ellopásával

2017 április 11., kedd 20:35
126

Állítsuk meg Brüsszelt! Hogy ne küldhessen további pénzeket úgy, hogy azokat el lehessen lopni!

Ősszel írtuk meg, hogy a rakamazi önkormányzat 2009 végén 526 milliós EU-támogatást kapott a szabolcsi Teknősház-projektre, amivel nem csak csúsztak, de még az el nem végzett munkákat is leigazolták és kifizették, ennek ellenére az átadáson sem volt látogatható állapotban.

Az épületet az előző, akkori fideszes polgármester, Farkas Ernő avatta fel 4 éve, de aztán kiderült, hogy olyan silány munkát végeztek a kivitelezők, hogy a Teknősház nem kapta meg a használatbavételi engedélyt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután azt mondta: „Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakoznak az európai uniós forrásokkal.” Lázár azt mondta, Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következményei lehetnek az ügynek.

Avatás 2012-ben. Jobbra Farkas Ernő, Rakamaz akkori polgármestere, középen Vinnai Győző, kormánymegbízott. Fotó: kormanyhivatal.hu

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség most közölte, hogy a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat 4 vádlott ellen a Debreceni Járásbíróságon az alábbi tényállás alapján – írja a szon.hu.

Mint írják, Rakamaz 2010-ben több mint 660 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott versenyképes turisztikai létesítmény kialakításához. Az önkormányzat képviseletében eljárva az I. r. vádlott (a volt polgármester, Farkas Ernő) 2011. februárjában vállalkozói szerződést kötött a IV. r. vádlott által vezetett építő céggel, mire a IV. r. vádlott alvállalkozóként bevonta a III. r. vádlott által irányított gazdasági társaságot, míg a II. r. vádlott a projekt műszaki ellenőre volt.

A végszámlát a IV. r. vádlott 2012. november 30-án benyújtotta. Az erről szóló jegyzőkönyvben a IV. r. vádlott azt közölte, hogy a projekt a szerződés szerinti tartalommal elkészült. Ezt a dokumentumot az I. r. és a IV. r. vádlott írta alá, a teljesítés igazolást (miszerint az építési munka 100 százalékos készültségi fokú) pedig a II. r. vádlott állította ki.

Pedig a végszámla benyújtásakor az építkezés csak 92,08 százalékos volt, közel 22 millió forint értékű munka nem készült el.

A rakamazi Teknősház

A vádlottak azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, illetve a kivitelező cég mentesüljön a kötbérfizetési kötelezettség alól. A vádlottak terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 3 évig tartó szabadságvesztés büntetés. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség mind a négy vádlottra felfüggesztett börtönt kért. (szon.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt