„Phenjan kész bármilyen háborúra, amelyet az Egyesült Államok indít”

külföld
2017 április 11., 06:22
comments 130

Kemény katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba Észak-Korea kedden arra az esetre, ha a Koreai-félsziget közelébe vezényelt amerikai hadihajóraj provokációkra vetemedne velük szemben. 

Az észak-koreai külügyminisztérium reagálása a phenjani lapokban jelent meg kedden.

„A provokátorok cselekedeteire válaszolva Phenjan erős fegyverekkel a leghatározottabb ellenlépésekhez folyamodik, hogy szavatolja az ország biztonságát” - áll a külügyi állásfoglalásban, amely szerint „az észak-koreai beavatkozásra irányuló esztelen amerikai lépések aggasztó szakaszba léptek”. 

„Phenjan kész bármilyen háborúra, amelyet az Egyesült Államok indít, és Washingtont fogja terhelni a teljes felelősség a felháborító tettek katasztrofális következményeiért”

- állt a külügyi közleményben.

Az amerikai hadsereg a múlt hét végén egy hadihajórajt vezényelt a Koreai-félsziget közelébe. Az egység a Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezetésével érkezett Szingapúrból. Ugyanez a hajóraj részt vett a március 19-től 25-ig tartó közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton, majd Ausztrália partjaihoz indult, de visszafordult.

Dave Benham, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (Pacom) szóvivője azt mondta, hogy az intézkedést elővigyázatosságból, Észak-Korea egyre nagyobb aggodalmat keltő nukleáris programja miatt hozták. Az amerikai álláspont szerint a kommunista ország jelenti az első számú veszélyt a térségben, és szükséges a fokozott katonai jelenlét a félsziget közelében. 

Phenjan legutóbb április 5-én hajtott végre rakétakísérletet, a Scud típusú, közepes hatótávolságú rakéta azonban 60 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódott. Feltevések szerint a kommunista ország interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén munkálkodik, amellyel képes lenne az Egyesült Államok területére is csapást mérni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.