A Kossuth téren folytatódik a tüntetés

POLITIKA
2017 április 12., 18:56
comments 856

A szerda délutáni tüntetést követő vonulásban a tömeg egy része a Nyugati és a Deák tér érintésével haladt el, de sokan a Kossuth térre mentek. Helyszíni beszámolók szerint este kilencre pár ezer tüntető gyűlt össze a téren, főleg fiatalok, és utána is folyamatosan érkeztek az emberek.

Tudósítónk szerint este tízkor már többen voltak a Kossuth téren, mint ahányan vasárnap ott maradtak az aznap rendezett tüntetés hivatalos vége után. 

link Forrás
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Parlament lépcsőjén rendőrsorfal állt fel a tüntetőkkel szemben, akik a szokásos skandálásokat, azaz a Mocskos Fidesz!-t, "Ruszkik haza"-t és a "Szabad ország, szabad egyetem" vetették be. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Ezen kívül gyakori skandálás az "Európa-Európa", és a korábbi tüntetésekhez hasonlóan itt is felmerült, hogy kitűzzék az EU-zászlót a Parlamentre. 

link Forrás
A háttérben a vitatott épület.
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A korábban a Deák értintésével az Erzsébet-hídhoz érkező tüntetők csoportja is végül Pesten maradt, és a Kossuth tér felé indultak el, és háromnegyed 10 fele meg is érkeztek. 

Fotó: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Ekkor már a Parlament előtti terület teljesen megtelt tüntetőkkel, a rendőrség is még nagyobb erőkkel állt fel az épület lépcsőjen. 

Fotó: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Negyed 11 fele tudósítónk olyan 5-6 ezerre tette a tüntetők számát. A tömeg most nem konfrontálódott a rendőrséggel, amikor egy tüntető a rendőrök felé dobott valami, sokan kezdték el skandálni, hogy "Ne dobálj, ne dobálj!"

Fotók: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotók: Botos Tamás / 444

Voltak olyan gimnazistának kinéző tüntetők, akik a többi jelenlévővel iratatták alá a transzparensüket, hogy eltehessék emlékbe. 

Fél 11 után viszont már arról számoltak be helyszínről, hogy elindult az elszivárgás, többek között valószínűleg azért is, mert szerda este jóval hidegebb volt, mint a korábbi tüntetések estéjén. 

Fotó: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Kollégáink az élő közvetítésben arról beszéltek, hogy a téren felbukkantak a 2006-os Kossuth téri arcok is, de a mostani tüntetők elküldték őket. 

Fél 11 után nem sokkal a téren csak pár száz ember maradt, a nem hazainduló emberek többsége az Oktogonra indult át. A teret már órák óta több száz ember tartotta megszállva, de őket körbevették a rendőrök. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.