A tüntetők leállították a forgalmat a Nagykörúton

POLITIKA
2017 április 12., 17:41
comments 428
  • A Hősök terére meghirdetett több tízezres tüntetés után a tömeg elindult az Andrássy úton a belváros felé.
  • Aztán megbénították az Oktogont.
  • Innen a Nyugati felé fordultak, és a két állomás között teljesen leállították a körút forgalmát.
  • A Nuygatinál múgy tűnt, a Kossuth térre mennek tovább, de végül a Bajcsy-Zsilinszky utat elzárva elindultak a Deák tér felé, és nem kanyarodtak le a Kossuth térre.
  • A menet úgy döntött, mozgóblokáddal minél több közlekedési csomópontot zárnának le.
  • Háromnegyed 9-kor zárta le a menet eleje az Astoriát, onnan az Erzsébet-híd felé fordultak az autók között.
  • Onnan a Váci utcára fordultak, és elindultak a Kossuth tér felé, ahol szintén több ezren tüntetnek.
  • Háromnegyed 10 táján egyesült a két tömeg a Kossuth téren.

A Hősök terére meghirdetett tüntetésről visszafele tartó emberek fél 8 körül leállították a forgalmat az Oktogonon. A villamos is leállt, az utasokat leszállították a járműről.

A több ezer fős menet ezután a Nagykörúton a Nyugati felé fordult.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

A szerda esti tüntetés előtt egy csoport eleve azt tervezte, hogy lezárja az Oktogont.

Ez vasárnap sikerült is, amikor nagyjából ezer ember telepedett le éjfél után a kereszteződésben, és minden irányból blokkolták a forgalmat. Az a blokád nem tartott sokáig, a tüntetők hétfő reggelre szétszéledtek.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

Tudósítónk szerint az egész Nagykörút leállt az Oktogon és a Nyugati-pályaudvar között.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Nagyjából 8 óra tájban érték el a tüntetők a Nyugati teret, ahol megállt a menet. Több ezren skandálták, hogy

Kövér László fogyjon le!

és hogy

Konzultálni jöttünk!

A Nyugatinál a tüntetők arról tanácskoztak, merre menjenek tovább, majd látható többséggel, és tömeges Kossuth tér, Kossuth tér skandálással eldőlni látszott, hogy a Parlament a cél.

photo_camera Fotó: Herczeg Márk

Ekkorra nagyjából 500 ember tanyázott még az Oktogonnál, de a Nyugati tér és az Oktogon között a körút szellősen bár, de végig tele volt tüntetőkkel.

A Nyugati térről negyed 9 környékén ráfordultak a demonstrálók a Bajcsy-Zsiliniszky útra. Ezért a Bajcsy forgalma is leállt.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

A menet azonban nem kanyarodott be a Kossuth tér felé az Alkotmány utcán, hanem egyenesen haladt tovább a Deák tér felé.

Az Oktogonon továbbra is több száz ember blokkolta a forgalmat.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Deák téren a menet első sorában állók egymásba karoltak, és azt kezdték skandálni, hogy

Mozgóblokád, mozgóblokád!

Czinkóczi Sándor tudósítónk szerint a menet célja, hogy folyamatosan mozogva minél több forgalmas kereszteződés és út forgalmát leállítsa.

Háromnegyed 9-re értek az Astoriára, majd innen a Szabad sajtó úton közlekedő autók közt befordultak az Erzsébet-híd felé.

Király András szerint több ezren vonultak a híd felé, több autós pedig támogatólag dudált. A tüntetők gond nélkül átengedtek egy szirénázó mentőt az Astorián.

Az Erzsébet-hídnál megállt a tömeg, és tanácskoztak arról, merre menjenek tovább. A többség végül úgy döntött, bekanyarodnak a Váci utcán észak felé. Azt még nem tudni, hogy egyesülnek-e a majd a Kossuth téren lévő szintén több ezer tüntetővel.

A túlnyomórészt fiatalokból álló menet az Európa és a Szabad ország, szabad egyetem jelszavakat skandálta, de jócskán volt mocskos fideszezés is.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

Mikor a tüntetők megálltak a Vörösmarty téren is megálltak, a többség skandálással tette nyilvánvalóvá, hogy a parlamenthez akarnak menni, de voltak olyanok is, akik azt kiabálták, hogy

Orbánhoz!

Fotó: Haszán Zoltán
photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Az új slágerrigmus pedig az volt, hogy

Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor hülye fasz.

A menet eleje skandálni kezdett az Andy Vajna tulajdonában álló Las Vegas kaszinó bejáratánál, de végül gond nélkül továbbmentek.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

Az Oktogont közben néhány száz tüntető még fél 10-kor is lezárva tartotta. Ekkorra Tbg szerint mind a négy oldalról körülvették a teret a rendőrök, két-két autóból kamrázták a kereszteződést elfoglaló tüntetőket.

A két tömeg háromnegyed 10 körül egyesült a Parlamentnél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.