Tízezres tömeg tüntet a CEU és a civilek mellett a Hősök terén

POLITIKA
2017 április 12., 16:02
comments 421

A tüntetés hivatalosan véget ért, az utána következő eseményekkel egy külön cikkben foglalkozunk

A hat órás kezdés előtt is már több ezren gyűlekeztek a Hősök terén, hogy részt vegyenek a Hősök Vétója címmel szervezett tüntetésen. Tudósítóink szerint az Andrássyn sokan tartottak ekkor még a tér felé és egy olvasónk fotója alapján a kisföldalatti is bedugult a rengeteg embertől és rekordmennyiségű Bubi állt a tér sarkán. Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényen rengeteg a fiatal és sokan érkeztek gyerekkel is. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Hasonlóan az elmúlt hét tüntetéseihez, ezt is egy új, eddig keveset szereplő szervezet, a Civilizáció szervezte meg, ehhez csatlakozott több tucat civil szervezet. A szerdai rendezvény egyenes folytatása az eddigi két nagyobb, a CEU-törvény ellen szervezett tüntetésnek, viszont ez már főleg az új civil törvény terve elleni tiltakozásra koncentrál. Szerdán derült ki, hogy közben a CEU ellen hozott törvényből el is kezdett kihátrálni a kormány

Fotó: Bede Márton / 444
photo_camera Fotó: Bede Márton / 444

Tudósítóink a közeli utcában már a kezdés előtt erős rendőri jelenlétet tapasztaltak, amit indokolhat az is, hogy gyakorlatilag a tér sarkán fekszik a Fidesz székháza, amit a tüntetők vasárnap a Kossuth térről átvonulva próbáltak megközelíteni, de akkor a rendőrség a Lendvay utca lezárásával megakadályozta ezt.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A tüntetés szervezői induláskor azt kérték, hogy mivel ez egy civil rendezvény, azok, akiknél pártlogó van, tegyék most azt inkább el. 

photo_camera Fotó: Szily László / 444

Az első felszólaló egy CEU-s diák, László Luca volt, aki a civil társadalom és a civil szervezetek fontosságáról beszélt. A TASZ ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia arról beszélt, hogy a szabadság a legjobb dolog a világban, ezért fontos, hogy megtanítsuk gyerekeinknek, hogy nem csak a kötelező vélemény létezik. Arra szólította fel a tüntetésen megjelent embereket, hogy legyenek aktív polgárai az országnak. 

photo_camera Kapronczay Stefánia (Fotó: Botos Tamás/444)

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy olyan problémákkal foglalkoznak, ami az állam szerint nincs is: gyermekéhezés, leszakadó térségek, szegénység vidéken. Közben az alapítványuk állami feladatokat lát el az állam helyett: tanodákat üzemeltetnek a gyerekeknek, pótolják az egészségügyi rendszer hézagait.

„Mi tán a baj velünk? Talán az egész azzal kezdődött, hogy láttatuk a bajt. Felénk hiába ragasztják a villanyoszlopokra, akiknek hivatalból kellene.”

–mondta L. Ritók, aki szerint azért, mert nyilvánosan beszéltek ezekről a problémákról, kiszorultak az ellenzéki sajtóba, figyelmeztetéseket kaptak, ballibsinek és Soros-bérencnek nevezték őket, elutasították pályázataikat. Állami források helyett külföldi pályázatok maradtak a számukra, a kormány pedig most ezt használja fel, hogy ellenségképet faragjon belőlük. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Az Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika is arról beszélt, hogy számos magyar civil szervezetnek esélye sincs forrásokhoz jutni, ha nem a kormánynak kedves témákkal foglalkoznak, legyen szó akár hajléktalanokról vagy drogfüggő emberekről. Móra szerint a civilek eddigi működése is százszor átláthatóbb, mint bármilyen közbeszerzési eljárás. Ezért a kormány indoklása hazug és álságos, hiszen az új törvény egyetlen célja a civilek megbélyegzése. Móra szerint a putyini Oroszországban félemlitik meg így azokat, akik nem tetszenek a főnöknek, de az Európai Unióban más értékeket vallanak. 

Fotó: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A rendezvény a Himnusz közös éneklésével, majd az EU himnuszának, az Örömódának lejátszásával folytatódott, ezután pedig megvárták, hogy a Nap lebukjon az épületek mögött, hogy egy közös csoportképet készíthessenek felülről. 

Fotó: Haszán Zoltán / 444
photo_camera Fotó: Haszán Zoltán / 444

A tüntetés végén azt is bejelentették, hogy s, ezúttal a Szabadság téren fognak kiállni a civilek, a CEU és az EU-s értékek mellett.

Fotó: Haszán Zoltán / 444
photo_camera Fotó: Haszán Zoltán / 444

A tüntetés első egy óráját Facebookon élőben közvetítettük, íme:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.