Kósa Lajos szerint az „Állítsuk meg Brüsszelt” mondat valami egészen mást jelent magyarul, mint amire az Európai Bizottság gondol

Tbg
POLITIKA
2017 április 12., 13:41
comments 284

Nem sokkal azután, hogy az Európai Bizottság első alelnöke vitanapot kezdeményezett a magyar kormánnyal arról, hogy vitassák meg, Magyarország kormánya mennyiben tartja magáénak az EU alapvető értékeit, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott.

Kósát arról kérdezték, hogyan értelmezi a Fidesz a Bizottság álláspontját különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány az elmúlt hetekben óriási plakátkampányt indított „Állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel.

Balra a kormány Kósa szerint Brüsszelt nem támadó plakátja, jobbra a Momentum Mozgalom pozitív hangvételű ellenkampánya.
photo_camera Balra a kormány Kósa szerint Brüsszelt nem támadó plakátja, jobbra a Momentum Mozgalom pozitív hangvételű ellenkampánya.

Kósa a Hvg szerint többek között elmagyarázta, hogy szerinte mit igen, és mit nem jelent az „Állítsuk meg Brüsszelt” mondat:  

„Az állítsuk meg Brüsszelt magyar nyelven nem jelent többet, mint hogy Brüsszel bizonyos szándékait állítsuk meg, hiszen ha úgy általában támadnánk Brüsszelt, akkor olyanokat írnánk a plakátra, hogy »le vele!«, vagy, hogy »elegünk volt Brüsszelből«, de az, hogy állítsuk meg, nem ezt jelenti.”

Kósa a Hvg érdeklődésére visszautasította azt a feltételezést, miszerint a kormány mószerolná az Európai Uniót:

„Mi nem mószerolunk, csak bizonyos brüsszeli politikai szándékokkal nem értünk egyet, de tudomásom szerint ez nem a KGST vagy a varsói szerződés, ahol az embernek nem lehetett véleménye”

- idézi a Hvg.hu Kósát.

„Nem szeretik azt a politikát, amely a választókat megszólítja, szerintük mindegy, mit mondanak az emberek. Ez az ő dolguk. Minket viszont nem zavarnak a választók, sőt nagyon is fontosak: szerintünk ők azok, akik a végső szót kimondhatják – érvelt a frakcióvezető, aki szerint „Brüsszel” szemmel láthatóan egész migrációs politikát úgy alakítja például, hogy fittyet hány rá, hogy az uniós polgárok túlnyomó részének erről teljesen más a véleménye. 

Sajnos kérdéseinket nem tudtuk feltenni, mert a 444 újságíróját, Tamás Bence Gáspárt nem engedték be a sajtóeseményre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.