A Fidesz székházhoz vonultak sokan a tüntetés után

A tüntetők egy óra után otthagyták a Lendvay utcát és a Nagykörútra vonultak, ezt itt követtük nyomon

Miután véget ért a Hősök terére szervezett tüntetés, amin több tízezer ember vett részt szerda délután, sokan a Fidesz közelben fekvő, Lendvay utcai székházához vonultak át. Helyszíni tudósítóink szerint pár ezer ember gyűlt itt össze, de folyamatosan érkeznek még a térről. Több magyar és EU-s zászlót is látni a tömegben. 

A rendőrség 20 perc után elkezdte felszólítani a tüntetőket, hogy jogsértést követnek el, vélhetően a be nem jelentett demonstráció miatt. Ez olyankor szükséges eljárás, ha a rendőrség fel akarja oszlatni a tömeget. A helyszínen rengeteg a rendőr, de a tüntetők is több ezren vannak, ők "Mocskos Fidesz!" és "Orbán a jogsértő" skandálással reagálnak a rendőri felszólításra. 

Helyszíni tudósítóink szerint nagyjából egy óra elteltével sokan elszivárogtak a székháztól az Oktogon felé, a Nagykörutat lezáró csoport után

Korábban a Lendvay utcába vezető keresztutcákat rendőrségi buszokkal zárták el, és teherautóval hoztak kordonelemeket a helyszínre:

Fotó: Tbg / 444
Fotó: Botos Tamás / 444
Fotó: Botos Tamás / 444

Az épületet komoly rendőri erőkkel védték, a rendőrsorfal előtt gyülekező emberek kezdetben "Bayer Zsolti, gyere ki" és "Marcit ki, Orbánt be!" skandálásokba kezdtek, utalva a még mindig őrizetben lévő Gulyás Mártonra, aki a Sándor-palotát dobta volna meg festékkel. 

Fotó: Botos Tamás / 444

Később előkerült a "Ruszkik haza!" és a "Bajszos szar" kiabálás is. Az egyre növekvő tömeggel szemben a rendőrség hármas sorfalban állt fel. A tüntetők közül többen papírrepülőket gyártottak, és ezeket dobálták át a rendőrsorfalon túlra. 

Felgyújtott nemzetki konzultációs kérdőívek (Botos Tamás / 444)