Botka László szerint a tüntetők a kormányzati gyalázat után megmentik a magyarság becsületét

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint jövő áprilisban le kell váltaniuk, és le is fogják váltani a Fideszt. Botka László Salgótarjánban, utcafórumon beszélt arról, hogy az emberek többsége kormányváltást akar, és az elmúlt napok történései ezt a kétkedők számára is bizonyossággá tették.

Botka László, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje érdeklõdõkkel beszélget a párt utcafórumán Salgótarjánban (Fotó: Komka Péter / MTI)

Botka László arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren tüntetnek napok óta Budapesten, sőt már a vidéki nagyvárosokban is többezres tüntetések voltak, és döntően azok a fiatalok vannak az utcákon, akikről sokan azt gondolhatták, nem is érdekli őket, mi történik körülöttük. Az MTI tudósítása szerint azt mondta róluk, neki, hogy:

„A kormányzati gyalázat után megmentik a magyarság becsületét. Köszönjük nektek, és kitartást!”

A szocialista politikus úgy értékelt, hogy a kormány nekiment egy egyetemnek, majd a civil szervezeteknek, és „egy hazug, ocsmány kampánnyal hadat üzent annak az Európai Uniónak, amelyhez mi a magyarság akaratából tartozunk”.

Azt mondta, ezzel a 3 lépéssel hatalmas tömegek számára vált egyértelművé, hogy Orbán és a Fidesz számára csak az a fontos, hogy teljhatalma legyen, márpedig ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazában, az minden, csak nem hazaszeretet. Botka László szerint a kormányváltáshoz minden demokrata szavazatára szükség van, és arra, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy baloldali jelölt küzdjön a Fidesz jelöltjével. Beszélt arról is, hogy az összefogás nem elég, vissza kell nyerni azon 100 ezrek bizalmát is, akikét elveszítették a kormányzásuk alatt.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt is kifejtette, hogy a Fidesz kettészakította az országot az elszegényedő tömegekre, akik egyre nehezebben élnek, és a kevés kiváltságosra, akiknek minden kedvezményt megadott. Botka azt mondta, az MSZP ezt az igazságtalanságot akarja felszámolni, csökkentve az átlagos vagy átlag alatti jövedelműek terheit, amihez viszont nagyobb hozzájárulást kérnek az elmúlt évek nyerteseitől.

„Mi abban hiszünk, hogy ebben az országban nincsenek hazafiak és hazaárulók, jó és rossz magyarok. Mi abban hiszünk, hogy akkor lesz ez élhető, szép, európai ország, ha mind a 10 millió magyarnak az otthona lesz, és ember és ember között nem a világnézet, a pártállás, hanem újra a tisztesség, a becsület és a munka tesz különbséget”

– mondta Botka László.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt utcafórumán Salgótarjánban (Fotó: Komka Péter / MTI)

Molnár Gyula, az MSZP elnöke is arról beszélt, hogy az elmúlt napok világossá tették, Magyarországon az emberek jelentős részének elege van ebből a hatalomból, és az első lehetséges alkalommal el is fogja őket zavarni. Szerinte ez nem egy egyetemről szól már, „amikor azt mondjuk, hogy a Közép-európai Egyetemmel vagyunk, akkor mindenki a saját Közép-európai Egyetemére gondol, aki elveszítette a munkáját, akinek a gyereke külföldre kényszerül, aki nem tud megélni a fizetéséből, akinek nem elegendő a nyugdíja”. (MTI)