Visszaemlékezés '89-re: festékkel tiltakoztak, nem ítélték el őket

2017 április 15., szombat 14:01
151

Bogád Zoltán, az Index egykori újságírója, az Együtt aktivistája egy történettel üzent azoknak, akik szerint Gulyás Márton és Varga Gergő enyhe büntetést kapott, amikor a bíróság összesen 500 óra közmunkára ítélte őket, mert egy tüntetésen festékes flakonnal megdobálták a Sándor-palotát.

Azt írja, lemoshatatlan festékkel leöntötték Münnich Ferenc szobrát, ami a festékmáz miatt azóta is vörösen áll a szoborparkban. Lefestették a Münnich Ferenc utca tábláját és Nádor feliratot ragasztottak a helyére. Münnich szobrát le is döntötték. 

"(...) indult is bírósági eljárás történetesen rongálás miatt, s képzeljétek a pártállam prüszkölése közepette nem közérdekű munkát kaptak az akcióban résztvevők, hanem semmit" 

"Napok óta azon tűnődöm, hogy mi van itt? Egy újságíró haver egy akciózás előtt azt mondta, a mai helyzetet értékelve, hogy tiszta '89 hangulata van a manapság történteknek. És tényleg, hiszen akkoriban a Magyar Október Pártban ténykedtem, amelyik sokkal súlyosabb dolgokat tett, mint Gulyás Marci és Varga Gergő. Vajon Krassó, vagy én ma letöltendőt kapnánk? Példának okáért lemoshatatlan festékkel öntöttük le Münnich Ferenc szobrát, a szoborparkban ma is megtekinthető a szobor és tök vörös az egész. Lemoshatatlan festékkel lefestettük a Münnich Ferenc utca tábláját, és nehezen lekaparható ragasztóval átragasztottuk Nádor feliratokkal. 

Ki is cserélték a táblákat, s indult is bírósági eljárás történetesen rongálás miatt, s képzeljétek a pártállam prüszkölése közepette nem közérdekű munkát kaptak az akcióban résztvevők, hanem semmit. De ennél is súlyosabb dolgok történtek, szobrot döntöttünk, méghozzá Münnich Ferenc szobrát. Nyilván említeni sem érdemes, hogy nem indult eljárás csak a rendőrök fellépése ügyében, mert durvák voltak a szobordöntőkkel, de persze vádemelési szakig nem, csak néhány ügyészségi kihallgatásig jutott az ügy. Szóval értetlenül állok azok előtt a rendszerváltás körül még az ilyen akciókban résztvevők előtt, akik arról írnak a facebookon, avagy egyéb helyeken, hogy milyen enyhe ez az összesen 500 órás közérdekű munka. Hát lófaszt! Ha '89-ben belefért, akkor ma miért nem?"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt