Egykori brit kémfőnök: Trump 2008-ban az oroszoktól kapott kölcsön

külföld
2017 április 16., 09:49
comments 146

A Prospect májusi számában jelenik majd meg egy interjú Richard Dearlove-val, aki 1999 és 2004 között az MI6, vagyis a brit hírszerzés főnöke volt. 

Dearlove szerint Trump és az oroszok kapcsolatában a legaggasztóbb, hogy az amerikai elnök 2008-ban az oroszoktól vett fel hitelt, amikor a válság idején nyugatról nem tudta finanszírozni a vállalkozásait. Ugyanakkor úgy látja, hogy az oroszok arra számítottak, hogy Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást, mert ha Trumpra fogadtak volna, akkor sokkal óvatosabban avatkoztak volna be az elnökválasztásba, és nem hagytak volna ennyi nyomot maguk mögött, hogy ez kompromittálja megválasztása után Trumpot. 

Richard Dearlove. Fotó: AFP PHOTO/SHAUN CURRY
photo_camera Richard Dearlove. Fotó: AFP PHOTO/SHAUN CURRY

Úgy véli, hogy bár sok durva lépést tett az orosz vezetés az utóbbi időben, hosszú távon nem jelent nagy veszélyt Oroszország, mert nagyon súlyos gazdasági problémáik vannak, és gyorsan fogy az ország népessége. Úgy látja, hogy az ukrajnai beavatkozás túl drága és fenntarthatatlan Moszkva számára, de kiszállni sem bírnak a konfliktusból.

A Brexitet Nagy-Britannia számára kedvezőtlen fejleményként értékeli. Úgy véli, hogy a nyugati rendet leginkább az európai szélsőjobb előretörése veszélyezteti, ez bezárkózáshoz, nacionalista külpolitikához vezethet, ami sok konfliktust okozhat még. Attól tart, ha nem is nyernek most választásokat a szélsőjobbos pártok, ettől még eltolhatják a mérsékeltebb pártokat is nacionalista irányba. Holott szerinte egy erős EU lenne a britek érdeke is. 

Az európai nacionalizmust szerinte a migráció nagyon felerősítette. Az EU-n belüli, és a kívülről jövő migráció is sokkolta az európai társadalmakat. Emlékeztetett, hogy a CIA már 2001-ben figyelmeztette az európaiakat, hogy Afrika felől nagy bevándorlási nyomás várható, de sem a britek, sem európai szövetségeseik nem készültek fel. (Prospect)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.