Komáromy Gergőnek azt mondta Magomed, hogy veszélyben van ő is meg a családja is

politika
2017 április 22., 09:04
comments 1023

A hét egyik legérdekesebb videója született, miután a szovjet emlékművet festékkel megdobó, pénzbüntetésre ítélt Komáromy Gergő aktivistát megkereste egy nagydarab csecsen férfi, aki Magomedként mutatkozott be. (A videó feliratán eredetileg hibásan Mogamed szerepelt) A videón Komáromy bocsánatot kért a tettéért azoktól, akiket esetleg megbántott.

link Forrás

Komáromy ezután azt mondta a 444-nek, hogy a Magyarországon élő Magomed az interneten kereste meg. Elmondása szerint „jót beszélgettek”, „kifejezetten fenyegető jellege nem volt” a dolognak, bár az, hogy „egy kis festékből” ekkora ügy lett, megerősítette abban, hogy nem szabad Oroszországhoz közeledni. (Oroszországban az utóbbi években rengeteg bocsánatkérő videót forgattak, de azokat sokkal durvább eszközökkel vették fel.)

A videó az orosz médiában is nagyot futott, az orosz külügyminisztérium pedig közleményben reagált: „A vandálok neve ismert. Két helyi liberális aktivistáról van szó, akik kormányellenes állásponttól indíttatva, önreklámozásuk érdekében nem riadnak vissza semmilyen, még a legkegyeletsértőbb módszerek alkalmazásától sem.” Azt is hozzátették, hogy „hogy az elkövetők azóta nyilvánosan bocsánatot kértek tettükért”.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és frakcióvezetője jelezte, hogy napirendre kéri Magomed ügyét a Nemzetbiztonsági Bizottságban.

Komáromy Gergő most a 168 órának árnyalta a történetet. Mint mondta, Magomed azért javasolta a bocsánatkérő videó készítését, mert

„ő viszont ismer egy csomó embert, akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is”.

Komáromy azt is mondta, hogy „azért érezhető volt, hogy összefüggenek a szálak., vagy ő [Magomed] egy ennyire prominens ember, vagy pedig itt tökre összefüggenek a dolgok, és ez egy elég összetartó közösség”, nem tudja. Viszont azt mondta neki a csecsen férfi, hogy

semmi gond nem lesz se a nagykövetséggel, „mert már ők is figyelnek”, és „nem lesz semmi gond semmiféle más civilekkel meg bárki mással, mert már egyébként nagyon sok ember figyel, és már rajta van”.

Komáromy szerint elgondolkodtató, hogy amellett, hogy az embernek mérlegelnie kell Magyarországon, hogy mit mond a törvény, illetve hogy a saját lelkiismerete szerint mi a helyes, még arra is tekintettel kell lennie, hogy mit gondolnak arról az oroszok,

„főleg úgy, hogy minderre a kormány nem mond semmit, hogy a saját állampolgára egy ilyen szituációba kerül”.

Magomed Daszajev és Komáromy Gergő a bocsánatkérő videó végén együtt mondja oroszul, hogy „béke”
photo_camera Magomed Daszajev és Komáromy Gergő a bocsánatkérő videó végén együtt mondja oroszul, hogy „béke”

A Magyar Nemzet tegnap több érdekes, sőt furcsa részletet írt meg a Magomed Daszajev nevű férfiról:

  • A Linkedin-oldala szerint a svájci Winterthuri Egyetemen végzett, ahol a nemzetközi egyezmények és emberi jogok védelmének témáival foglalkozott.
  • Egy Intertrade nevű családi vállalkozásban a magyar feleségével 2014 óta orosz vodkát importál és forgalmaz, mert a nagybátyja Oroszországban vodkagyárat üzemeltet, és termékeit éppen ekkor vezették be a magyar piacon.
  • Magomed állítása szerint csecsen menekültként azért választotta Magyarországot, mert 2004-ben itt lépte át először az EU határát, ezért később a dublini egyezmény értelmében itt kellett letelepedési engedélyt kérnie, bár azt sem tagadta, hogy svájci tanulmányi évei után dolgozott Svédországban és Norvégiában is.
  • Egy tavalyi Lánchíd rádiós interjúban – maga dicsekedett el azzal, hogy „van barátjuk a parlamentben”. A Magyar Nemzetnek a nevét nem árulta el, de azt mondta, az illető egy idős férfi, aki tavaly óta „már nem ott dolgozik”, hanem Németországban működtet bárokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.